Connect with us

България

Президентът наложи вето на закона за даренията на партиите

Публикувана

на

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените за финансирането на политическите партии чрез дарения, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Върнатите текстове са от член 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Президентът приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2,5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Въпреки това според него приетите от Народното събрание, с които се разрешава финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация.

„Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията“, казва в мотивите си за ветото президентът.

„С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители“, се казва още там.

„Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави“, коментира президентът.

Според него предвидените промени създават предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Накрая президентът изтъква, че дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

декември 2019
ПВСЧПСН
« ное.  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031