Connect with us

Култура

Президентът награди Михаил Белчев и Владимир Пенев с държавни отличия

Публикувана

на

На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава Румен Радев удостои четирима учени с висши държавни отличия със заслуги в областта на културата и на образованието. Отличените са Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиев и академик Минчо Хаджийски.

В словото си държавният глава Румен Радев поздрави наградените дейци и заяви, че днешната церемония по награждаването е заслужено признание за техните безспорни и професионални успехи.

„Отличията са отражение на благодарността на цялото ни общество към вдъхновяващия пример на личности, които отстояват висок хоризонт на българското изкуство, култура, наука и образование“, изтъкна Радев.

„Вашите постижения в областта на науката, изкуството и културата са ярко допълнение на българския принос за един по-добър и по-просветен свят. Всяка от богатите ви биографии разкрива творчески характер и обществено-значим ресурс“, посочи държавния глава.

„Вашият живот е пример за подражание и това са черти, присъщи на духовните водачи, които са инвестирали своите мащабни способности в просперитета на българската нация и държава, изтъкна президентът.

Радев изрази убеждение, че тези постижения са най-достойния пример за успех, основан на талант, творчески ум, воля и всеотдайност.

Най-висшето отличие орден „Стара планина“ – първа степен получи поетът, композитор и режисьор Михаил Белчев.

Ученият и преподавател академик Минчо Хаджийски, е награден с орден „Св.св. Кирил и Кирил Методий“ – първа степен за заслуги в областта на образованието и науката.

С отличие „Св.св. Кирил и Методий“ – първа степен, е наградата за театралния, оперен и телевизионен режисьор Бина Харалампиева, която за 35-годишния си професионална кариера е реализирала повече от 100 постановки.

Актьорът с множество роли в театъра, киното и телевизията Владимир Пенев бе удостоен с орден „Св.Св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Той не пожела да коментира темата с аферата „Ало, Банов съм“.

Пенев обясни, че е много хубаво човек да получава награди, особено такива високи държавни отличия и ордени.

„Държавното отличие означава признание за труда, който си положил, независимо в коя област. Връчените награди са много повече за морала и достойнството на човека, който е удостоен с тях, а не чак толкова за добър професионализъм. Наградата ме направи много горд“, изрази възхищението си актьорът.

По думите му това отличие е част от обществената реализация, която човек има извън чисто професионалния опит, който трупа“, обясни той.

Пенев е много доволен и щастлив от отличието и заяви, че е имал шанса да бъде в професия, с която никога не се е чувствал тежко.

Той заяви, че няма предизвикателство, което не може да премине и поиска да се справя с всяка една ситуация в живота.

В словото си академик Михаил Белчев обясни, че е казал на другите видни дейци преди да получат държавните награди да си припомнят откъса от филма „Речта на краля“.

Академик Белчев припомни, че с незабравимия Тончо Русев написали една песен „За теб, Българийо“: „След мен аз не зная какво ще бъде, но сигурно ще бъде по-добре, но само за едно ще съжалявам, че няма да ме има някой ден“.

Той благодари за връченото му отличие, защото това е признателност към всички културни дейци, че са били оценени.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни