Connect with us

Апартаментите на властта

Президентът: Ако българите искат достоен живот, трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата

Публикувана

на

Поведението на институциите покрай последните корупционни скандали разкрива криза на държавността. Скандали като „Апартаментгейт“ показват, че държавата не си е на мястото, а това е заплаха за националната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев в изявлението си след края на заседанието на КСНС днес. Стана ясно, че декларацията, предложена от държавния глава, е била отхвърлена от участниците в съвета. Единствено лидерът на БСП Корнелия Нинова е подкрепила становището в документа, но в крайна сметка КСНС не излезе с обща позиция по темата корупция по високите етажи.

Президентът обясни накратко къде са били основните разминавания между неговата позиция и тази на управляващите. От думите му стана ясно, че не са приети тезите му, че институциите, които трябва да се борят с корупцията по високите етажи, не се справят. Президентът подчерта, че е имало разминаване в оценките и изводите, които касаят най-вече работата на Комисията „Антикорупция“ и за това дали е ефективен контролът над работата на комисията. Не е била приета и оценката на Радев за ефективността на Закона за борба с корупцията и за методите, по които се оценяват резултатите от него.
Румен Радев подчерта, че в момента КНКОНПИ се изчерпва с пасивни методи за борба с корупцията – проверка на декларации и чакане на сигнали от медиите.

Има съществени несъвършенства на законите, които създават условия за проява на корупционни практики. Решенията, които президентът е предложил: нов Закон за борба с корупцията, който да отчита недъзите на настоящия. Да се създаде временна парламентарна комисия, която да оцени дейността на КПКОНПИ. Да се проверят всички протоколи от проверките на комисията и те да станат публични достояния. Публични да са и протоколите от бъдещите проверки на КПКОНПИ.

Всички тези предложения на президента не са били приети от управляващите. Което за него е знак, че няма желание за ограничаване дори на условията за генериране на корупция във властта.
Нямах намерение да свиквам този Консултативен съвет, но поведението на институциите при последните скандали показва криза на държавността, уточни президентът Радев. Той припомни, че още преди година и половина е свикал КСНС на същата тема и още тогава е призовал за ефективна борба с корупцията.
Институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията и вместо да си съдействат активно те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността, имаме сериозен проблем, никой не го отрича, но този проблем касае националната сигурност, категоричен бе държавният глава. На безочието на определени политици и на ширещата се безнаказаност трябва да се сложи край, убеден е Румен Радев.
„Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки. Те не могат да бъдат достатъчни за държавата. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата, продължи президентът. Той отново отправи призив за решителни и безкомпромисни действия срещу корупцията, проверка и отнемане на незаконно придобито имущество и наказателно преследване на виновните. Това, което се шири в общественото пространснво е, че „Апартаментгейт“ е само айсбергът. В обществото се шири мнението, че има огромна злоупотреба с власт, че властимащите притежават имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез поставени лица, а висши политици и магистрати, не се страмуват да демонстрират необясним стандарт, продължи с разобличителната си реч президентът. Борбата с корупцията не може да се води с проядена съдебна система. Тази криза трябва да бъде преодоляна с енергични мерки на съответните органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да се започне реално прилагане на закона спрямо провинилите се, заяви Радев.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2019
ПВСЧПСН
« май  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930