Connect with us

България

Президентско вето на „тайния арест“

Публикувана

на

За дванадесети път президентът Румен Радев наложи вето на закон, приет от праламента. Този път институцията атаква промените в Наказателния кодекс и ги върна за ново обсъждане в Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С тях се предвижда задържане на лица до 48 часа без да бъдат уведомявани близките им. Освен това властите могат на не казват на родителите в продължение на 24 часа, че непълнолетното им дете е задържано.“Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага“, подчертава президентът в мотивите си. Той подчертава, че подкрепя усилията в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност, но не е съгласен с подхода на законодателя. Радев настоява „да се очертае кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването“. Според него в обратен случай се открива възможност за „непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило“.

Преди седмица парламентът гласува окончателно промените в Наказателния кодекс, с които прокуратурата вече има право да забавя с 48 часа уведомяването на близките на задържан. Според сега действащите разпоредби уведомяването на семейството и работодателя на обвиняемия задържан под стража става незабавно. Отлагането ще става в случаите, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или когато е наложително предприемане на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство. То ще се прилага в зависимост от особените обстоятелства на всеки конкретен случай, а не от вида или тежестта на самото престъпление. Решението ще се взема от прокурора на досъдебното производство, който трябва да се произнесе с мотивирано постановление. Постановлението ще може да се обжалва в съда. От БСП възразиха срещу тази промяна.

До момента президентът е върнал за ново обсъждане в НС 12 закона, като парламентът е подкрепил само едно от тях – върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни