Connect with us

COVID-19

Премиерът: Всички на първа линия, трябва да удържим до януари, февруари…

Публикувана

на

Премиерът е наредил при нужда да се ползват правителствените хеликоптери, от понеделник и във Варна да се дарява кръвна плазма

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията.

Най-лесното е да излезеш с една заповед – локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си – това правят по света!“.

Това заявил премиерът Бойко Борисов по време на редовното онлайн заседание на МС съобщиха от кабинета.

В този контекст доц. Ангел Кунчев заявил, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения – с 960 на сто хиляди, Белгия – с 950 на сто хиляди, Франция – 908 на сто хиляди.

„Нашите лекари, медицински сестри, лаборанти, всички на първа линия, трябва да удържим до януари, февруари, когато ще има ваксини и нови тепарапии.

Април, май светът ще тръгна нагоре, в това съм убеден“. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото правителственото онлайн заседание, стана ясно от негов клип във Фейсбук. Премиерът цитира доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

„Мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са изключително правилни. Това се посочва в заключенията на мисията на МВФ в България, което означава, че сме на верен път“, коментира министър- председателят.

Борисов подчерта, че в доклада на Фонда се препоръчват още повече средства да се дават за образование и че следващата година в тази сфера ще се инвестират допълнително още 700 милиона лева. „Необходимо е всеки ден да се опровергават лъжи и манипулации, които целят да плашат хората и да създават усещане за катастрофа. Затова аз винаги вярвам на международните и финансови икономически институции“, посочи премиерът.

Мисията на МВФ у нас не очаква рязко увеличение на безработицата благодарения на мерките в сферата на заетостта. Според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото би следвало да остане на излишък.

Затова Борисов призова министрите да продължават със социално-икономически мерки, които са в полза на бизнеса и гражданите. „Важно е да има и мерки за фискална консолидация в средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно“, отбеляза премиерът пред членовете на кабинета.

Борисов продължи да цитира доклада на МВФ, в който се казва още, че страната ни е влезнала в коронакризата със значителни буфери за осъществяване на политики и доверие.

„Така сме управлявали ние. На жаргон аз казвах „мазнинка да имаме за тежки времена“, каза Борисов и отново се върна на доклада според който сме ограничили дългосрочните щети от кризата.

От МВФ са отбелязали, че страната ни е направила още една крачка за интеграцията си с партньорите от Европейския съюз, като се присъедини към Валутния механизъм II и Банковия съюз“

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement