Connect with us

България

Премиерът свиква Съвета за сигурност заради Украйна

Публикувана

на

Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено за 25.01.2022 г от 16:30 ч. Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

По-рано ГЕРБ поиска извънредно заседание на Народното събрание за натегнатата обстановка в Украйна и разполагането на военни сили на НАТО в Източна Европа срещу заплахата от инвазия на Русия. За целта под искането са събрани 59 депутатски подписа, за да бъдат изслушани премиерът, външният и министърът на отбраната.

Отново днес стана ясно, че американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, пише в. „Ню Йорк таймс“, като се позова на източници от американското правителство, пожелали да останат анонимни.

Байдън обмисля също така разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от НАТО, което би означавало преосмисляне на сдържаната досега позиция на американския лидер във връзка с украинския въпрос.

Идеята за засилване на американското военно присъствие в региона е продиктувана от все по-сериозните опасения, че Русия може да предприеме инвазия на Украйна.

Обединеното кралство започна да изтегля персонал от британското посолство в Украйна на фона на предупреждения за руска инвазия. Така Лондон последва Вашингтон, който по-рано нареди на семействата на всички служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна с мотива, че руска инвазия е възможна „по всяко време“.

Европейският съюз обаче засега се въздържа от подобна стъпка.

Русия отрича да има планове за военни действия в Украйна.

От своя страна Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла 59 подписа – при нужни минимум 48 – за свикване на извънредно заседание на парламента заради бойната готовност на НАТО в страните от Източна Европа.

Бойко Борисов заяви на пресконференция в партийната централа, че е най-добре заседанието да бъде насрочено от председателя на парламента Никола Минчев възможно най-скоро. „Днес ще е най-добре или утре“, каза той. В тези два дни у нас на визита е делегацията на Северна Македония начело с премиера Димитър Ковачевски.

Борисов показа документ с официалната позиция на НАТО, в която се посочва, че съюзниците в Алианса са в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия.

„НАТО е в пълна бойна готовност на нашата граница. Ние, като парламентарна република, трябва да дадем ясен мандат на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме нашата сигурност, нашите интереси. Трябва много проактивна позиция и политика на управляващите. Виждам крещящо мълчание на управляващите и на върховния главнокомандващ“, каза Борисов.

В същото време премиерът Кирил Петков обяви, че свиква Съвета по сигурността утре – 25 януари, от 16:30 ч. Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *