Connect with us

България

Премиерът: Щом видиш вече чакъла…. можеш да се усмихнеш….(Видео)

Публикувана

на

„Каква красота!“, възкликна премиерът Бойко Борисов, докато инспектираше в петък строителството на магистрала “Европа“.Той бе придружен от вицепремиера Томислав Дончев и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.  Както обикновено, добре познатият формат бе предаван на живо във Фейсбук от пиарката на Борисов – Севдалина Арнаудова.
„Щом видиш вече чакъла…. можеш да се усмихнеш.“

Тази мисъл сподели на живо във фейсбук от джипа премиерът Бойко Борисов, който посвети петъчния си предобед на инспекция на строителството на магистрала „Европа“, която води към Сърбия. Спътници на задната седалка са вицепремиерът Томислав Дончев и зам. регионалният министър Николай Ненков.

“Работим“. С тези думи на пиарката на премиера започна видеото от обиколката. Докато Борисов шофираше, Томислав Дончев разясняваше някои от кризисните мерки на правителството, а Нанков даваше конкретна информация за изпълнението на проекта.

Борисов спираше често при “колегите“, които бяха на място, и те не криеха симпатиите си към него.

“Само няма да се давате на червените господа!“, посъветва го един от работниците.

“Щом така светкат и махат, значи навреме плащат“, разясни премиерът и сподели:

Премиерът припомни по време на друга случайна среща, решението на правителството да не затвори църквите по време на Великден.

“Само ние не затворихме църквите“, каза Борисов

“Хубаво беше“, оцени решението друг от работниците на строежа.

“Добър ден, ти началник ли си?“, попита премиерът друг от работниците.

“Така се водя“, отговори той.

“Щото стоиш като началник“, каза премиерът.

“Малко като вашата стойка“, добави работникът.

Роди се и новина – строителството може да завърши преди крайния срок, който е през май догодина, стана ясно от думите на Нанков, а Борисов обобщи: „Който иска да ходи на бар, на ресторант в Белград – може за Нова година. Дай Боже всичко да мине.“

И за да стане по-ясно на зрителите, разясни, че с новите магистрали у нас ще може да се стигне от Виена до Бургас или от Мюнхен до Варна без светофар.

По време на инспекцията на живо се редуваха кадри от колата и кадри от околния пейзаж – изкопи, готови участъци, арматура, мостове, багери и друг вид строителна техника, като Нанков и Борисов обясняваха накъде какво се вижда. И как за всяко населено място по пътя има отбивка от и до бъдещата магистрала. Не бяха пропуснати и традиционните при тези обиколки спиранията при работници, за да си поговори премиерът с тях. Питаше ги предимно напредва ли се и дали си получават навреме заплатите. Отговаряха утвърдително и в двата случая.

Борисов повтаряше, че ако е било лесно – тези преди него щели да строят пътища. И описваше:

„В каква скала път правим…Погледни какво трябва да събаряме. И го събаряме.

Красива ни е държавата, но е трудна за строителство.“

Вицепремиерът oт своя страна даде някои подробности за икономическата мярка в кризата заради мерките срещу коронавируса, анонсирана снощи късно и от Борисов – грантове на обща стойност от 173 млн. лв. за микро- и малки предприятия. По думите на Дончев това е безвъзмездна помощ, която е ключова, защото социалната цена от затриване на тези фирми е много висока – остават цели семейства безработни и без доходи. Мисли се вариант и как кандидатстването за помощ да стане изцяло електронно – без хартия. Сключването на договори включително. За целта дори предстои да бъде предложено микропредприятията, които нямат електронен подпис, да ползват такъв на счетоводител или адвокат.

Мерките срещу затваряне на фабрики пък са важни заради това, че често уж временното спиране може да се окаже трайно, защото рестартът е много труден, обясни още Дончев. Покрай този разговор се роди и похвала за начина на работа на Европейската комисия в условията на коронавирус криза. Вицепремиерът констатира как бързо се отговаря от Брюксел на писмата с искане за одобрение на финансови мерки и държавна помощ. Сроковете са съкратени в пъти: „За което трябва да им благодарим, макар че в ЕК не са им спрени заплатите, както на по-голямата част от българската администрация.“

Препратката бе към спорното решение на парламента, прието единодушно, но по предложение на ГЕРБ не само депутати, но и премиер, министри, зам.-министри, шефове на агенции и целите политически кабинети да даряват директно месечното си възнаграждение на Министерството на здравеопазването. Вече няколко седмици се чака ревизия на това решение, защото то важи и за много хора от администрацията „на първа линия“ в борбата с коронавируса, но такава не се случва.

 

Борисов се включи: „Да, добре работим с Комисията и са много по-бързи и много по-адекватни, отколкото в мирно време, и това е, защото знаят, че държавите членки са поставени под натиск.“

 

Вицето му пък излезе с предположение на база това как сега се работи онлайн, с видеоконферентни разговори и в реално време се вземат решения и се следи какво правят различните държави:

– Аз си задавам въпроса дали след края на коронавируса няма да се окажат излишни всичките тези командировки в Брюксел. Щом може да се върши работа с видеоконферентни разговори, не виждам защо да се харчат толкова пари и да се замърсява околната среда с въглеродни емисии и не само – заяви Дончев.

– Абсолютно – съгласи се Борисов.

И смени темата: „Виж мостчетата какви стават красиви…“

 

 

 

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни