Connect with us

България

Премиерът с куп „неудобни въпроси“ – за Пеевски, кюлчетата, Баресолнагейт и „Осемте джуджета“

Публикувана

на

Премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерския съвет съобщи, че е получил призовка да се яви на разпит в прокуратурата.

„С удоволствие приемам поканата на прокуратурата, но ще искам да попитам и някои въпроси“, заяви Кирил Петков по повод информацията, че ще бъде извикан на разпит заедно със съветничката си Лена Бориславова в държавното обвинение.

 

Премиерът Кирил Петков обяви, че „с удоволствие“ приема призива на главния прокурор Иван Гешев, който обвинител номер едно е отправил към него и началника на кабинета му Лена Бориславова. Министър-председателят ще се яви във Върховната касационна прокуратура заради това, че по време на срещата си с Гешев в Министерски съвет на 4 февруари е споменал имена и прякори на хора, които според него са в основата на корупцията у нас.

„Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оовестя информации, които са публично известни, но той иска да се запознае с тях допълнително чрез мен. С удоволствие ще се явя“, заяви Петков и спомена редица горещи теми, за които ще попита прокуратурата докъде е стигнала с проверките и разследванията.

„Ще ги попитам за темата „Мата Хари“ – след като беше публично известно че има кюлчета и пачки в шкафа на Бойко Борисов,а самият Борисов заяви, че знае коя е Мата Хари, дали прокуратурата я е извикала? Знае ли прокуратурата дали тя е вкарала пачките и кюлчетата, или те са си били там?“, заяви Петков.

„Относно „Магнитски“ – Васил Божокв вече има доста обвинения, но има ли допълнителни разследвания спрямо другите, санкционирани по закона „Магнитски“ – Пеевски, Манолев, Илко Желязков?„, попита премиерът.

Той ще попита Иван Гешев още дали има връзка между един от заемите, изтеглени от ББР, и факта, че Делян Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“.

„По една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на „Роудуей Канстракшън“ от ББР е взет от адвоката на Румен Гайтанскидали има връзка с Гайтански и дали наемът е взет правомерно?“, ще попита Петков главния прокурор.

„След това, казусът“Осемте джуджета“ – какви разследвания е направила прокуратурата, повдигнала ли е обвинения на Петьо Еврото? Има ли връзка между строителни компании за строителството на незаконните язовири, които разкрихме в Министерството на икономиката, и г-н Христофорос Аманатидис, известен като Таки?“.

„Ще попитам и за“Барселонагейт“ и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързани с този казус“, заяви още Петков във връзка със случая, в който е замесен Бойко Борисов.

Премиерът ще говори с Гешев още има ли връзка между случаите за „Автомагистрали“, изнасянето на торби с пари, с партия ГЕРБ.

„Защо „Булгаргаз“ и Николай Павлов са се отказали от количества азерски газ, след като същите доставчици сега са информирали, че такъв газ може да бъде доставен и миксът за потребителите би бил доста по-евтин. Дали е най-правилно да се извика той само като сведител в прокуратурата?“, попита още Петков.

„Ще офирмим и други такива въпроси. Те са общоизвестни, но аз не съм запознат с действия, които са резултирали до обвинения. Ще питам какви са стъпките на прокуратурата по тях. Има и други случаи, но това са основните“, заяви Кирил Петков.

По време на срещата в МС с Гешев министър-председателят е посочил лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. Сега държавното обвинение ще извърши пълна проверка на списъка, а ПРБ призова Петков и Лена Бориславова във Върховната касационна прокуратура.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement