Connect with us

България

Премиерът с апел към коалиционните партньори: Да спрем с ултиматумите за Украйна

Публикувана

на

Премиерът Кирил Петков излезе с позиция във Фейсбук относно противоречието в коалицията по темата за изпращането на оръжия за Украйна. Петков призова ДБ и БСП да не излизат с ултиматуми и да съдействат за постигане на единна позиция в управляващата коалиция. В същото време премиерът напомня, че имаме моряци и в руски, и в украински ръце в момента и трябва да се съобразяваме и с този факт.

Малко по-рано председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров съобщи пред медиите в парламента, че депутатите на „Продължаваме Промяната“ ще гласуват по съвест по проекторешението за военно-техническа помощ. Той не изключи една част от депутатите да гласуват „за“ въпросната формулировка, а други – да са „против“.

„След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели“, отчита премиерът.

И очертава червените линии между партньорите за оръжейно подпомагане на Киев.

„По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна“, пише Петков.

На този фон той не очертава категоричната позиция на неговата формация „Продължаваме промяната“, а само изрежда фактологията досега – от направеното от държавата за украинските бежанци до ситуацията с моряците на двата търговски кораба.

„Къде сме ние:

– В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;

– В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;

– Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

– От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.

– Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.

– Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

– Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция“, посочква Петков.

„Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила“, призовава той по повод твърдите позиции на ДБ и БСП.

По думите му „най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция“, а и „в най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България“.

„Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират“, заявява още министър-председателят.

Кирил Петков обещава, че ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор и ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединят около единна позиция“.

По-рано председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров коментира, че в групата на ПП има различни нагласи и решението е било да гласуват по съвет.

„Комисията подкрепи нашето предложение за решение, то е рамково, очакваме да се обединим в детайлите в пленарна зала, посочи Гюров и по повод недоволството на ДБ и ГЕРБ допълни, че това са много важни решения, които не може да се взимат „на коляно“- в последния час от работния ден“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement