Connect with us

България

Премиерът: Радев е дал основание за импийчмънт

Публикувана

на

Президентът Румен Радев няколко пъти е излизал извън правомощията, които Конституцията му дава, и е дал основание за импийчмънт. Такава процедура обаче би отнела обществена енергия и би ни отклонило от задачите ни. Това коментира премиерът Николай Денков в интервю за Нова тв на въпрос дали би подкрепил процедура по отстраняването на държавния глава. Денков не конкретизира с кои си действия Радев е нарушил правомощията си, но даде да се разбере, че не е „за“.

Премиерът говори за срещата си с Радев по време на благотворителния „Мач на надеждата“, организиран от Стилиян Петров. „Говорихме си за проблеми, които трябва да решаваме заедно. Имаше няколко, които обсъдихме“, каза той, отново без конкретика. „Надявам се да си говорим оттук насетне“, посочи още Денков по адрес на Радев. Но каза, че не е коректно да се говори за престрелки между президента и правителството, тъй като дълги месеци залповете са били само от президентството.

„Има доста теми, по които можем да работим заедно (с президента, бел. ред.). Той многократно каза, че е за проевропейско развитие. Но това трябва да става с конкретни действия“, посочи Денков. И даде пример с внесения проектобюджет от служебното правителство на Радев, предвиждащ 6,4% дефицит, който „моментално изпраща държавата извън орбитата на Еврозоната“.

Премахват 9% ДДС за ресторантите

Премиерът Николай Денков не смята, че има основание заведенията да продължат да работят с намалена на 9% ставка на ДДС, която бе въведена като антикризисна мярка по време на пандемията. Ресторантският бизнес е във възходящ тренд, има повишен брой туристи, не виждам основание това да остане, обясни лаконично премиерът в интервю пред „Нова телевизия“ в отговор на въпроси за бюджета за 2024 г.Още през март, когато се обсъждаше проектът на бюджет за тази година, от организации на ресторантьорите възразиха срещу връщането на ставката до 20%. По-рано пред същата телевизия министърът на туризма Зарица Динкова потвърди подкрепата си намалената ставка на данъка да се запази и за следващата година.

ДДС е основният източник на приходи за бюджета, а целта за следващата година е бюджетният дефицит да бъде в рамките на изискванията за членството на България в еврозоната от 3%, което засега се предвижда да стане от 2025 г. В отговор на друг въпрос премиерът посочи, че се очаква догодина пенсиите да бъде индексирани по т.нар. швейцарско правило, което зависи от инфлацията и осигурителния доход. Посочи, че кабинетът е против това да се дават празнични добавки към пенсиите. Тази практика бе въведена от кабинетите на ГЕРБ, вместо да бъдат повишавани самите пенсии. Денков потвърди, че внесеното предложение за 933 лв. минимална заплата от догодина е според решението на Народното събрание за механизма, по който се определя тя, и ако има някой против, то трябва да убеди парламента да си промени решението. Не се ангажира в кои администрации ще бъдат увеличени заплатите догодина, но посочи, че тези, чието заплащане е изостанало от другите във времето, а са натоварени, могат да очакват това.

Помощите за наводненията – най-късно до началото на октомври

Премиерът обясни, че вече е подадено първото заявление за финансова помощ от държавата от пострадало от наводненията по Черноморието домакинство и очаква опис на всички до края на месеца и плащане на помощите до началото на октомври. До петък са описани 56 обекта, 10 заявления за помощи са подадени, а 1 домакинство вече е получило сумата. В отговор на въпрос дали не се обмисля повишението на помощта от 1512 лв. той посочи, че може да се обсъди, но винаги даването на пари повече на едно място означава да се вземе от друго. Допълни, че увеличение на помощта няма да реши проблемите. Посочи, че с климатичните промени бедствия ще продължи да има и затова е важно подготовката за такива ситуации да е добра. Допълни, че има нужда държавата и общините да работят заедно за разрешаване на проблемите, които усилват ефекта от щетите при бедствия. „Отново е скъсана нишката между това, което може да се направи, и това, което реално се случва“, каза той. Посочи, че ако мостът при Царево не е рухнал реално при тези наводнения, щетите щяха да са без човешки жертви. Напомни, че сега прокуратурата трябва да установи дали този мост е разрушен поради проблеми с проектирането или с изпълнението.

За Радев: Едно са декларациите, друго действията

Във втори коментар за последните дни за разговора с президента Румен Радев по време на мача на надеждата премиерът обясни, че с президента са обсъдили въпроси, които заедно трябва да решават институциите. Посочи, че не е коректен коментарът на медии, че има престрелки между правителството и президента, защото става дума за залпове от едната по другата страна.“Има доста теми, по които можем да работим заедно. Например през последните няколко седмици той каза, че е за проевропейско развитие. Чудесно! И аз това искам, но това трябва да стане с конкретни действия. А като внесеш бюджет с 6.6% дефицит, ти моментално изпращаш страната извън орбитата на еврозоната“, обясни тезата си премиерът. Проектобюджет с такъв дефицит внесе в Народното събрание служебният кабинет на Гълъб Донев, назначен от Радев, но до гласуването му така и не се стигна. На въпрос дали подкрепя идеи за импийчмънт на Радев той посочи, че от политическия опит, който трупа, знае, че така всяка процедура ще отнеме много време и напрежение и ще отклони от задачите. „Така че това по-скоро би попречило“, обясни Денков. Отбеляза, че така смята, въпреки че неколкократно президентът е излизал извън правомощията си по конституция.

В Шенген – ако не октомври, декември

Премиерът посочи, че първият шанс за влизане най-сетне на България в Шенген е през октомври, ако дотогава страната приеме изискваното законодателство. Посочи, че през октомври предстоят избори в Австрия и Нидерландия, което означава, че в политическите кампании ще се ползва темата за мигрантите, която е важна в тези държави. Смята, че ако се случи наистина така, то следващият шанс на България е през декември, когато завършва испанското председателство на Съвета на ЕС, а Испания подкрепя България и има акцент в председателството приемането на България и Румъния. Подчерта, че ако България си изпълни ангажимента по линия на законодателството, то никой няма да има съществен аргумент срещу приемането й в Шенген.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Advertisement

Популярни