Connect with us

България

Премиерът: Луксозното пребиваване на украинските бежанци не може да продължи

Публикувана

на

„Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България“. Това коментира днес премиерът Кирил Петков по повод предизвиканото напрежение с бежанците от Украйна у нас.

„Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, все пак те са бежанци. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Така че влизаме в една реалност, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците,“ каза Петков в Брюксел, цитиран от БНР. Той защити своя вицепремиер Калина Константинова, като заяви, че е получил уверения от нея, че условията на новите места са добри.

Изявлението на Петков е поредното от страна на правителството, което не признава никаква своя вина за създалата се ситуация, която раздели и изостри още повече настроенията у нас. Точно българската държава обаче избра най-лесния път за посрещане на бежанците, като ги употреби за спасяване на туристическия сезон на хотелиерите и ги настани по луксозни хотели, без да направи нищо за интеграцията им. Сега всякакви отговорни фактори насочват отговорността към самите украинци, като в последните дни тонът стана недопустимо остър и обиден.

Опитите на вицепремиера Калина Константинова да сплаши украинците вече породиха напрежение и сред хотелиерите. Те недоумяват кой как ще извозва групите, след като вицепремиерът обяви, че програмата за разселване спира. Тази сутрин хотелиери от морските курорти заявиха, че при тях все още стоят хиляди хора. В суматохата вчера шефката на агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че не са преместени към 5000 души. Ясно е, че изпразването на стаите няма да приключи днес, макар да изтича тримесечната програма за настаняване. Най-вероятно отново около 11 часа на хотелските паркинги ще бъдат строени автобуси. Формално мнозина от украинците могат да стоят до утре на обед.

Все по-голяма част от тях или се връщат в Украйна, или търсят квартира у нас на общ принцип, или отпътуват за други европейски държави. Че отказът от правителствените услуги е масов, свидетелства областният управител на Варна Благомир Коцев. Преди дни той каза, че от региона записани за преместване има 7000 души. Днес обаче съобщи пред bTV,(link is external) че 3000 от тях сами са намерили решения за бъдещето си. Коцев очаква бройката на записаните да пада още – до към 1000. В Бургас също се говори за отказ с огромни темпове – 1200 от 1600 души в един хотел спешно са отпътували обратно към страната си.

Украинците продължават да твърдят, че липсва информация къде точно държавата смята да ги премести. Същевременно все повече са данните, че хора напускат и държавните бази в планините, след като току-що са пристигнали.

Вчера Константинова заплаши още, че украинците, които отказват да се местят, ще бъдат настанени в бежанските центрове в Елхово и Сарафово. Това няма как да е решение, защото капацитетът им е малък, макар в Сарафово да стартира изграждане на палатки (центърът в Елхово събира до около 1700 души).

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2022
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement