Connect with us

България

Преговори, ден 3-ти: пълна ревизия на МВР и ДАНС и нова структура за киберсигурност

Публикувана

на

„Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ започнаха нова серия от преговори за коалиция по две нови теми: Вътрешна сигурност и Екология.

Асен Василев води разговорите, на които се събират предложенията по сигурността, а Кирил Петков е модераторът на четирите партии при екологичните политики.

В разговорите за „Вътрешна сигурност“ участват Иван Иванов, Филип Попов, Тодор Байчев и Валери Сарандев (БСП), Николай Радулов, Виктория Василева и Андрей Михайлов (ИТН), Калоян Янков, Атанас Атанасов („Демократична България“), Даниел Лорер (ПП) и др.

В крайна сметка след напоителна дискусия се получи меморандум с безспорни за всичките четири страни 20-ина точки и безброй подточкиСред тях са, че ще се прави пълен функционален анализ на МВР, както и на ДАНС. Интересно и смислено намерение звучи бъдещото създаване на унифицирана структура за киберсигурност и киберпрестъпления – вероятно първо като дирекция в МВР, а по-късно и като държавна агенция.

Пълна ревизия на МВР – около това предложение се обединиха преговарящите партии за сключване на коалиционно споразумение за бъдещо редовно правителство. Преговорите продължават и днес.

В следващите месеци да се направи пълна проверка на ведомството – и на щата, и на работата му, и на финансите в системата, след което да се изготви и нов закон.

От БСП настояват да се гарантира подготовката, кариерното израстване, както и адекватно заплащане.

От „Има такъв народ“ искат да се извадят от структурата на МВР пожарната и гражданската защита и да се обособят в отделно министерство. „Гражданите са оставени сами да се справят“, отбеляза Николай Радулов, като заяви, че е необходима деполитизация и демутризация на МВР и системата за сигурност. „Там са инфилтрирани хора свързани с олигарси“, каза още той.

„Демократична България“ посочиха като основен проблем корупцията. Според Атанас Атанасов корупцията е заплаха за устоите на държавата, защото се покровителства от самата държава.

Имаше обаче и плаващи намерения като „преглед на всички закони в сектор „Сигурност“.

За съжаление, повечето одобрени от бъдещите коалиционни партньори намерения, поне на този етап имат съвсем бланкетен характер. По окончателните им текстове едва ли има гражданин, който не би се съгласил – камо ли представител на полицията, ДАНС или друга структура от ресора.

Някои звучат така:

– въвеждане на обективна и независима методология за статистика (по повод съгласието на всички днес, че МВР здравата лъже в статистиката на престъпността, б.р.);

– засилване на работата по ограничаване и превенция на рецидивите;

– справедливо възнаграждение и техническа обезпеченост;

– допълнителни квалификация на състава и преподготовки;

– подобряване на взаимодейстивето с европартньорските служби за справяне с мигрантската криза (а други допълниха – и не само, а по принцип).

– усилия за охрана на южната граница;

– МВР да обучи състава си за противодейстиве на домашното насилие;

– езикова подготовка (защото много актове вече постъпвали от чужбина и са на чужд език, б.а.);

– юридическата подготовка или – както се предложи изрично – изграждане на разбиране за правата на човека у всеки един полицейски служител.

Има и съвсем „революционни“ като:

– Нулева толерантност към дребните престъпления и нарушения.

Или

– Оптимизиране на оперативно-издирвателната дейност, въвежда на на статута на служители на прикритие и под прикритие.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *