Connect with us

България

„Продължаваме промяната“: Преговаряме със 7-8 партии, имаме нужда единствено от регистрация

Публикувана

на

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев представиха новия си политически проект „Продължаваме промяната“ и обявиха, че преговарят със 7-8 партии за явяване на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември.

„Не е важно дали си ляв или десен. В нашето служебно правителство имаше хора отвсякъде. Важното е дали си почтен. Това е огромният приоритет и ние сме тук, за да започнем да работим с почтените хора“, започна Петков. И изреди приоритетите, които с Василев са преследвали като министри, и по които смятат да продължат да работят като политици: спиране на корупцията и кражбите; освобождаване на малкия и среден бизнес, за да работи свободно; привличане на високотехнологични инвестиции; по-справедливо разпределение на „цялото това благоденствие“.

Асен Василев разказа, че двамата с колегата му са пристъпили с неохота към политическата кариера, след като им е станало ясно, че редовно правителство няма да се състави. „Безброй партии ни се обадиха и ни предложиха да станат мандатоносители. В момента сме в процес на преговори с няколко партии. Седем, осем“, дообясни той – малко объркано, тъй като никой не връчва мандат, за да има нужда от мандатоносител. И увери: „Няма да взимаме структури от никаква партия.“

„Казваме им: хора, имаме нужда от регистрация. Ние ще се самофинансираме, не искаме нищо от вас“, разясни на свой ред Петков условията, които поставят пред политическите сили, с които преговарят.

Асен Василев обяви, чеекипът е в процес на разговори със 7-8 партии, „които най-вероятно ще сложим под формата на коалиция“.“Много партии ни се обадиха да бъдат мандатоносители. Партия МИР не е сред тях, каквито спекулации имаше“, добави той. Бившият финансов министър обяви, че партиите, с които „Продължаваме промяната“ ще работи, още не са избрани.“След няколко дни ще кажем с кои ще се кандидатираме за следващите избори. Ще се явим с партия с наши листи“.

„Ние ще си се самофинансираме, не искаме нищо от партиите, искаме само тази регистрация. Очакваме в следващия парламент да има над 121 депутати от коалиция на почтените“,каза Кирил Петков. „Ние ще бъдем в листите за депутати“.

„Продължаваме промяната. Какво означава това? В последните 4 месеца започнахме промяната и имахме ясни цели – да спрем корупцията и кражбите, добър пример беше ББР. Цел 2 – да освободим малкия и средния бизнес. Бюджетът показа, че можем да намалим дефицита. Вие ни познавате, не включваме нищо ново – искаме просто да продължим това, което правихме през последните 4 месеца, и през следващите 4 години“, каза Кирил Петков при представянето на проекта.

Бившият икономически министър каза, че „през следващите 6 месеца ще чувате какво ли не за нас“, но „не ни е страх“. Той добави, че това не е президентска партия. „Харесваме Румен Радев, защото ни даде свобода на действие, той е нашият кандидат за президент“.

Асен Василев обясни как с леви методи може да се постигнат десни политики: „Данъците в България са достатъчно високи, няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде да ги събере. Имаме постъпления за здравеопазване, образование, за възрастните. Всички контролни механизми обаче са изключени. Където има обществени поръчки, са нагласявани, плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако плащаме истинската стойност за истинското качество, ще имаме една процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички. Това не е утопия“.

„Равен старт значи образованието и здравеопазването да е едно и също във всички градове и села. Истината е, че без да пипаме данъците, ако просто си съберем това, което държавата трябва да събере, ако си сложим контролните механизми и спрем течовете, това може да се случи. Ако стане, ще се случат и две други неща – бизнесите ще работят по-добре и ще видим все повече млади хора, които ще се връщат със семействата си тук, защото истината е, че на всички нас България ни е мила“.

„Ако си оправим държавата, ще можем да се гордеем с нея каквато е, а не само с миналото. Това искаме да направим. Не може да го направят двама души, 7 или 8 души. Можем само всички заедно“, добави Василев.

Петков заяви, че за проекта вече има потенциални 671 души, които да се присъединят. „Когато завършихме Харвард и дойдохме през 2007 в България, решихме с Асен Василев, че и двамата ще даваме по 5000 долара, за да свържем Софийския университет с Харвардски. Започнахме курс, в който избирахме топ 60 студенти от 400 кандидати, които идваха от всички университети. За да започнеш нашия курс, трябваше да имаш добри успехи във всичко и да ни кажеш защо искаш да си в нашия курс, той беше безплатен. Започнахме преди 14 години, продължихме го всяка година и видяхме, че 671 човека са минали през тази програма“.

„Като ги поставим по области – нямаме област, където да не покриваме изискванията за листи. Това е първата група, с която ще започнем. Млади хора, които са били най-добрите в своя випуск, много са успели – една част тук, друга част са в чужбина. С голяма радост мога да ви кажа, че знаят с какво да помогнат. Представете си до нас още 671 човека“, заяви Петков.

Попитан как ще се справят с корупцията в България, бившият министър каза, че през последните 4 месеца е открил, че „повечето държавни служители не са корумпирани“.“Във всяко държавно учреждение има по 4-5 човека, които са корумпирани и през тях минават парите. Задачата да спрем корупцията не е толкова сложна – на тези места трябва да ги сменим с почтени хора. Вижте ББР – нула корупция, след като сменихме само трима човека. Това е въпрос на воля. Корупцията са едни хора, които имат достъп до публични средства и ги използват за лични цели. Повярвайте ни, за 4 месеца не ни стигна времето, но за 4 години ще ни стигне да отстраним корупцията“.

Бившите служебни министри призоваха хората да се ваксинират срещу Covid-19 и заявиха, че имунизацията не трябва да е задължителна, тя е „личен избор“.

Сред хората от екипа си, които представи Петков, беше Даниел Лорер – служител в икономическото министерство по негово време и съпруг на Виолета Лорер – зам.-министър в министерството на финансите при Асен Василев. Последният уточни, че доскорошната му заместничка в момента била в процес на излизане от министерството. Сред съмишлениците им е и Яна Балникова, която беше заместник на самия Петков в икономическото ведомство.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement