Connect with us

Апартаментите на властта

Председателят на ВКС Лозан Панов няма да подаде оставка

Публикувана

на

Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че няма да подаде оставка и няма да излезе във временен отпуск от позицията си заради проверката на имотната сделка на своята съпруга.

Панов беше включен в групата на магистратите, които премиерът Бойко Борисов призова да се оттеглят, докато прокуратурата проверява законността на сделките. В същото число попадат председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев (който вече излезе в отпуск) и директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Излизам най-минатият човек – не съм собственик на имот, а от мен се иска да се откажа да работя, като подам оставка или изляза в отпуск? Как можете да си представите, че ще го направя?“, коментира Панов, цитиран от правния сайт „Де Факто“.

На въпрос дали е знаел за сделката с апартамента, в който в момента живее, той отговаря: „Разбира се, че знаех“. Панов посочва още, че цялото имущество на семейството му е било подложено на ревизия от страна на НАП, която все още не е приключила.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров излезе със съобщение, в което се казва следното:

„По материалите, касаещи придобиване на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик на капитала съпругата на председателя на ВКС /твърдения за нарушения във връзка със закупуването от „ГАНЕВА 2000″ ЕООД на апартамент в гр. София, ул. „Елемаг“, в жилищна сграда ЕЛЕМАГ ДИПЛОМАТ, закупен от дружество „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“/, както и по материалите с твърдения за конфликт на интереси на председателя на ВКС Лозан Панов /постъпил сигнал/, Върховна касационна прокуратура изпраща медийните публикации, ведно със сигнала, по компетентност на Инспектората към Висшия съдебен съвет, с оглед правомощията на ИВСС по Закона за съдебната власт да извършва проверки за конфликт на интереси.

Обвинението възлага на ТД на НАП – София извършване на данъчна проверка за установяване на факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имот, описан в медийните публикации от „Ганева 2000″ ЕООД. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка“.

Сделката по придобиване на имота е извършена през 2013 г. от фирмата на Елисавета Ганева – почти две години преди тя да се омъжи за Лозан Панов (сватбата им датира от февруари 2015 г.). Панов беше избран за председател на ВКС в края на януари 2015 г. за седемгодишен мандат.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2019
ПВСЧПСН
« май  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930