Connect with us

България

Предизборни харчове: 30 млн. за ремонти в общини, църкви и джамии

Публикувана

на

30 милиона лева за подобяване на инфраструктурата и ремонти в спортни зали, читалища и опери в няколко общини в цялата страна и малко над 3 милиона лева за реконструиране на църкви и джамии отпусна Министерски съвет на правителствено заседание днес.

10 милиона лева от държавното финансиране отива за общините Благоевград, Перник, Свищов, Брезник, Радомир, Трън и Опан, където освен инфраструктурата ще бъде ремонтирана ще бъде и водопроводната мрежа.

На днешното правителствено заседания бяха отпуснати и над 3,6 милиона лева за ремонти и изграждане на църкви, храмове и джамии.

„Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Русенският митрополит Наум присъства на заседанието, за да благодари лично на премиера Борисов за отпуснатите средства за двете духовни училища на Българската православна църква – Софийската и Пловдивската духовни семинарии. А белоградчишкият епископ Поликарп – за парите ни за храмовете на територията на Софийската митрополия.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи пък беше дошъл да благодари за отпуснатите до момента пари за ремонти на джамии и училища за подготовка на бъдещите служители в джамиите. На днешното заседание бяха гласувани 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил.

2,5 милиона от тези пари ще бъдат насочени към Българската православна църква за обновяване на храмове и изграждане на църквата „Сретение Господне“ в Перник.

Малко над 1 милион лева са отпуснати само към община Кюстендил за основен ремонт на храма „Успение Богородично“.

Държавно финансиране за аварийни дейности получи и джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил, към която са насочени 140 088 лева.

Допълнителното финансиране идва, след като в края на миналата година правителството осигури 712 450 лева за реставрация на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, а миналата седмица бяха отпуснати 4 милиона лева за финансиране на духовните училища в страната.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement