Connect with us

България

Преди да изпадне от каруцата на властта: ВМРО поиска мерки „срещу циганизацията“

Публикувана

на

Mерки „за противодействие на циганската престъпност и социалния паразитизъм“, „противодействието на радикалния ислям и чуждото влияние през българските вероизповедания и неправителствен сектор“, „достоен живот на възрастните хора“ и въвеждане на данък „Лукс“. Това са приоритети, утвърдени на Организационен съвет на ВМРО – БНД, които следва да са основа на дискусия както в коалицията „Обединени патриоти“, така и с ГЕРБ, според позицията, изпратена до медиите от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов

„Считаме, че в разумен срок трябва да има видим напредък по тях. Само това би осмислило реално нашето участие в управлението на страната“, се казва ултимативно в писмото на ВМРО. От партията пишат още, че „следва по-целенасочено да се фокусираме върху теми, които са водещи за нашата програма, която доведе и до подкрепата на нашите избиратели. Считаме, че политическото злободневие не трябва да измества фокуса ни от дневния ред на обществото“.

От ВМРО припомнят, че през последните месеци съществуването на коалицията „Обединени патриоти“ бе под знака на скандали и междуличностни противопоставяния. „Това трябва да спре, трябва да се потърси единство около общи приоритети и да бъдат постигнати реални резултати в управлението, иначе съществуването на коалицията става безсмислено“, пише в позицията.

Ето и задачите, върху които трябва да се съсредоточат общите усилия на управляващата коалиция според ултиматума на ВМРО:

1. Мерки за противодействие на циганската престъпност и социалния паразитизъм:

– Изготвяне на правителствена програма за мерки срещу циганизацията, гетоизацията и произтичащите от това проблеми.

– Преодоляване на чувството за безнаказаност сред представителите на маргиналните общности чрез въвеждане на административни наказания „общественополезен труд“ и „задържане под стража“.

– Единна база данни за социалните помощи и въвеждане на сумарен максимум на годишна база, строг контрол срещу злоупотреби със социални плащания, включително обвързване на получаването им със степента на социализация и грамотност.

– Поощряване на отговорното родителство за сметка на намаляване на помощите за деца на несоциализираните групи.

– Възможност за създаване на доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред.

2. Противодействието на радикалния ислям и чуждото влияние през българските вероизповедания и неправителствен сектор:

– Финализиране на промените в Наказателния кодекс за криминализиране на проповядването на радикален ислям.

– Приемане на правила за прозрачност на финансирането с източник зад граница на НПО и вероизповедания.

3. Достоен живот на възрастните хора:

– Закон за възрастните хора, който да регламентира социалните услуги и възможностите за трудова и творческа реализация.

– Реализиране на ревизията в инвалидните пенсии и преизчисляване на т.нар. „стари пенсии“.

– Успоредно с повишаване на доходите, пренасочване на ресурси на МТСП за борба с пенсионерската бедност за сметка на социалния паразитизъм.

4. Укрепване на българското национално самосъзнание в България и зад граница:

– Държавна програма за разпространение на българския език и култура, включително създаване на институт „Св.св. Кирил и Методий“.

– Законодателни промени за улесняване на получаването на българско гражданство и създаване на „Карта българин“, с която да се урежда правото на пребиваване и труд в България на сънародниците ни от диаспората.

– Български паспорти за всеки българин по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми.

– Програма за подпомагане на завръщането на наши сънародници от чужбина като най-силна демографска мярка.

– Преглед на учебното съдържание и заличаване на остатъците от десетилетията антинационална пропаганда в учебниците, които изкривиха до неузнаваемост историята и литературознанието ни.

– Въвеждане на часове по родинознание и начално военно обучение.

5. Трябва да поставим пред ГЕРБ въпроса за по-справедливо данъчно облагане имуществото на богатите – включително данък „Лукс“. Особено очеваден е случаят с крупните собственици на земя. 31 стопански субекта притежават над 3 милиона декара земя, а не плащат никакъв данък върху собствеността. Същевременно тази концентрация вреди на развитието на земеделието, обезлюдява селата и не създава принадена стойност в икономиката.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни