Connect with us

България

Преди 24 години: Шест дни строят, за шест дни бутат (Видео)

Публикувана

на

Днес се навършват 24 години от разрушаването на Мавзолея на Георги Димитров. Той е построен през 1946-а година. Веднага след смъртта на комунистическия ръководител на 2 юли, Министерският съвет на Народна република България (НРБ) взема решение за балсамиране на тялото и построяване на мавзолей, в който то да бъде изложено.

На 10 юли 1949 г. е завършен Мавзолеят на Георги Димитров в София след 6 денонощия строеж.

Мавзолеят на Георги Димитров в центъра на София е построен на 10 юли 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител. Изграждането на мавзолея започва веднага след смъртта на Георги Димитров и е построен е за рекордния срок от 6 дни, през което време тялото на Георги Димитров е превозено от СССР до София.

Масивната сграда е проектирана от архитект Георги Овчаров с участието на Рачо Рибаров и Иван Данчов и вдигната за рекордните 6 дни. Там са вложени милиони. Мавзолеят е бил допълнително укрепен и превърнат в противоатомно скривалище, като ремонтите са правени през 1957 и 1978 г.

50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. 6 дни бяха необходими, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата.

Тленните останки на Георги Димитров напускат мавзолея на 18 юли 1990 г. Те са кремирани и на 23 юли същата година са погребани в Централните софийски гробища. Още през 1992 г. Столичният общински съвет взема решение мавзолеят да бъде разрушен. Заради липса на пари това обаче така и не се случва. Така 9 г. след като мумията напуска мавзолея, сградата стои празна, докато през лятото на 1999 г. държавата не се заема с разрушаването.

Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. Тогава народът ни е разделен на „сини“ и „червени“. Разгаря се ожесточен спор за идеята за заличаване на следите от Мавзолея.

На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици. Стотици софиянци се събират в центъра на столицата. На място са освен Евгени Бакърджиев и тогавашният премиер Иван Костов и кметът на столицата Стефан Софиянски. Тълпата обаче става очевидец на гледката, че след два взрива мавзолеят само се килва. Опитът се оказва неуспешен. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. На следващия ден е вторият опит. Новият взрив разрушава външната стоманобетонна стена. Разрушаването на мавзолея продължава с машини до 25 август, когато четвърти взрив унищожава покрива. На другия ден механичното разчистване на останките продължава. На 27 август мавзолеят е разрушен. Тогава кръстиха Бакърджиев – Бъки Бомбата, а мнозина определиха разрушаването като некомпетентно.

Как реагираха гражданите – едни твърдяха, че сградата отдавна е лишена от символиката си и няма нищо общо с Георги Димитров. Други ги опровергаваха – духът на Вожда и Учителя продължава да я крепи. Трети казваха, че можеше да се намери някаква функция на мавзолея и предлагаха най-често сградата да се превърне в галерия. Ако можеше, за десет години да се е намерила, разсъждаваха тогава четвърти. Появиха се и мнения, че Бакърджиев трябва да бъде съден.

През 2018 година Столичният общински съвет реши, че подземията на мавзолея стават част от музеен квартал. Под съборения мавзолей има общо три подземни нива. Първото от тях ще се използва като галерия от Софийската градска художествена галерия, а останалите две като хранилища. Столична община стана собственик на подземията през 2016 година, преди това те не са съществували в правния мир, нямало ги в кадастъра.

Мястото на Мавзолея бе обявено за артпространство. Първата арт инсталация беше Бронзовата къща, която предизвика също множество скандали и противоречиви мнения още преди поставянето й.

Предстои на мястото да бъде поставена нова арт инсталация, озаглавена „Един човек“, която представлява 12-метрова стоманена конструкция, на която ще бъдат поставени 56 LED екрана.

Навремето скромната реплика на мавзолея на Ленин у нас, която е имала задачата да поддържа илюзията, че вождът е вечно жив, е част от държавния церемониал в Народна република България през периода 1949 – 1989 г. Тук, по протокол, чуждестранните делегации са полагали венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната е приемало манифестациите и парадите на официалните празници. Тук са водили и ученици под строй. След 1989 г. сградата става обект и на протестите.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни