Connect with us

България

Преброяването започна с хакерска атака: Все пак как да попълним анкетната карта?

Публикувана

на

Националното преброяване на населението вече е в ход. То започна в полунощ на 7 септември на адрес https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing. В последния час достъпът до страницата периодично блокира, вероятно заради големия брой хора, които попълват анкетата. Отварянето на самата карта често става изключително бавно. Електронното преброяване ще бъде достъпно на територията на цялата страна и от Националния статистически институт (НСИ) препоръчват на хората да използват именно този метод. Срокът за онлайн попълването ще приключи в полунощ на 17 септември.

Преброяването се провежда на всеки 10 г. от НСИ и по закон е задължително. Глобата за отказ от участие е 160 лв.

Електронната система е на сайта Census2021.bg, като също така е достъпна от сайта на НСИ. След попълване на онлайн картата, потребителят получава уникален код с 15 знака, който предава на преброителя.

За преброяването онлайн човек се нуждае само от валиден български документ за самоличност. Данните от него не се съхраняват и не могат да бъдат споделяни, а се използват само за статистически цели. За електронно преброяване е нужна регистрация в сайта, където се изисква ЕГН, номер на документ за самоличност и валиден e-mail адрес. Следва потвърждаване на имейл, след което може да се пристъпи към същинската част на попълването.

Как да попълним анкетната карта?

С една регистрация се преброява едно жилище и всички лица, които живеят в него. Не е необходимо всеки член на домакинството да прави отделна регистрация. Порталът функционира 24 часа в денонощието, а попълването на електронната карта отнема около 15-20 минути, в случай че домакинството е съставено от 3-4 души.

Картата е разделена на четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Има и пети раздел – временно присъстващи, но той се попълва само ако при преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни.

В раздела за жилището се попълва дали то е държавно, общинско или частно, каква е площта му и броя стаи, има ли изолация, достъпно ли е за хора с увреждания, и др. Тази част се попълва, независимо дали сте собственик, наемател или ползвател.

В друг раздел е информацията за броя на хората и домакинствата, които обитават жилището. Домакинството може да се състои от хора, които живеят заедно и имат общ бюджет, или от самостоятелен човек. В едно жилище може да има и повече от едно домакинство, ако отделните хора нямат общи разходи.

В електронната карта се попълват данни за всеки от живеещите в жилището, като се изискват техните ЕГН и имена.

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език и религия. Чрез тях гражданите се самоопределят, но могат да посочат и „не желая да отговоря“ или „не мога да определя“. Попълват още информация дали, къде и какво работят и учат.

Българските граждани, които временно отсъстват от страната към референтната дата на преброяването (отсъстват за по-малко от 1 година), ще бъдат преброявани. Тези, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които живеят, съобщават от НСИ. Военните, моряците, международните шофьори и пилотите се броят в семейните си жилища.

Всеки попълнен раздел се запаметява с бутона „Напред“. Ако няма отчетена онлайн активност повече от 30 минути и разделът не е запазен, информацията от него няма да бъде съхранена. Информацията може да се попълва на части и с прекъсвания, но на потребителите се препоръчва да преминат цял раздел преди това.

За въпроси към НСИ всеки може да се обади на тел. 02 9078 430 или на *2021 (безплатно, от 9 до 21 ч.).

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement