Connect with us

България

Празнуваме Никулден

Публикувана

на

Св. Николай се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край. Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота. Често е наричан и Св. Николай Угодник заради своята отзивчивост да се притече на помощ винаги, когато има нужда.

Свети Николай е и закрилник на моряците, на жените и на банкерите. И тъй като мощите му са били задигнати от крадци, той се счита за покровител и на крадците.

Спасението на трите девици

Преданието разказва как Св. Николай помогнал на изгубил богатството си човек с три дъщери. В онова време момичетата не можели да се омъжат без зестра и имало голяма опасност да бъдат принудени да станат блудници. И когато отчаяният баща се решил да продаде най-голямата дъщеря, ненадейно някой променил съдбата й. Разбира се, това бил светецът, който подхвърлил кесия с жълтици през прозореца и си тръгнал, без да бъде разкрит. Същото се повторило и за втората, и за третата дъщеря – по една кесия, с чиято помощ девойките успявали да се омъжат. На третия път търговецът хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите. Дълго тичал след него и в мига, в който почти го застигнал, съзрял Божия пратеник. Осъзнал, че само свят може да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Според един от вариантите на легендата Св. Николай подхвърлил торбите с жълтици не през прозореца, а през комина. Те попадали в чорапите, оставени да се сушат на камината. Така било поставено началото на традицията да се оставят чорапи на Коледа, в които добрият старец поставя своите подаръци.

Възкресението на децата

Една от най-популярните легенди е и най-жестоката. Касапин убил три деца и ги разчленил в каца за осоляване на месо. Когато Св. Николай съзрял стореното, горещо се помолил и молитвите му били чути – децата оживели като по чудо. Тази история е и най-често изобразяваният мотив в изображенията – Св. Николай с трите възкръснали деца.

Повелител на морските бури

Св. Николай тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се развихрила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай обаче възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Св. Николай запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията на Никулден да се слага шаран на трапезата.

Свети Николай чува и молбите на онеправданите и несправедливо обвинените. Безброй са чудесата, извършени от Светеца, който е на почит както при православните християни, така и при католиците.

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement