Connect with us

България

Правосъдният министър поиска оставката на Иван Гешев

Публикувана

на

Главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка. Ако не го направи, правосъдният министър ще внесе ново искане за отстраняването му от длъжност от Висшия съдебен съвет. Това обяви правосъдният министър Иван Демерджиев по време на участието си във формата „Властта говори открито“, който се излъчва във Фейсбук страницата на правителството.

„В качеството си на министър имам правомощие да поискам оставката и ще се възползвам от него по причина, че има много поводи от дейността на г-н Гешев, които са основание да се иска оставката му“, обясни министърът.

Той обясни, че още от времето, когато е бил председател на адвокатската колегия в Пловдив, е в конфликт с Гешев, но не личностен. „Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи, още по време на избора си провокираха реакция на Пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях по време на избора. Отговорът на Гешев беше лично засягане. Оттогава сме в ценностен конфликт“, каза Демерджиев. Той допълни, че се чака отговорът на Конституционния съд дали министърът на правосъдието има право да иска отстраняването на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Министърът смята, че отговорът ще бъде положителен, защото законите са съвсем ясни. И тогава той ще внесе искане за отстраняването му. „Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин, които водят до осъждане на държавата, вреди за българските граждани и съмнения в това, че следва принципите за върховенство на закона и правото и е обективен в своите действия. От главния прокурор се очаква да е символ на законност. Когато десетки хиляди скандират „Позор!“ И „Оставка!“ след името ти, трябва сам да можеш да си дадеш сметка и да подадеш оставка“, допълни министърът.

Той каза, че конкретните производства, които визирам ще ги прочетете в искането ми за отстраняването на Гешев, посочи Демерджиев. И напомни, че главният прокурор много пъти си е позволил да погази презумпцията за невиновост, а има много дела, които умират след образуването им, но нищо не може да заличи публичните изявление от старта им.

Той обясни, че проблемът с прокуратурата е институционален, не само личностен, „но когато личност, която няма необходимите качества, се прибави към институционалния, той се задълбочава“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2022
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement