Connect with us

България

„Правосъдие за всеки“ скъса споразумението си с ПП-ДБ

Публикувана

на

„Правосъдие за всеки“ обявиха, че прекратяват предизборното си споразумение с ПП-ДБ заради недоволството си от предложения проект с промени на конституцията.

Юридическата инициатива подкрепяше коалицията преди изборите на 2 април на базата на взаимното съгласие около съдебната реформа.

Внесеният общ проект на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС обаче беше определен от адвокат Велислав Величков като „здраво минат с червения химикал“ след намесата на Десислава Атанасова и Делян Пеевски и като неприемлив „втори исторически компромис“.

„Ако текстовете в този вид се приемат, след една-две години ще разберем, че нещо се е променило, за да си остане всичко същото. Някои хора тогава ще си подадат оставките. Но няма никаква обществена полза от оставките им“, каза той на пресконференция на „Правосъдие за всеки“.

Критиките на организацията са срещу въвеждането на възможност за два последователни мандата на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС – формално срокът им е съкратен от 7 на 5 години, но се въвежда несъществуващата в момента възможност за преизбиране на един и същи човек (т.е. власт за 10 г.).

Втората причина за недоволство са двусмислените промени в правомощията на главния прокурор, които според „Правосъдие за всеки“ вече му дават още по-пряка възможност за намеса в работата на ВКП и ВАП, както и в ръководството на заседанията на новия прокурорски ВСС.

От инициативата имаха доста по-радикална идея да се премахне изобщо фигурата на главния прокурор от системата – предложение, което беше отхвърлено като невъзможно за прокарване от обикновено Народно събрание.

Велислав Величков твърди, че лидерите от ПП-ДБ престанали да си вдигат телефоните след официализирането на проекта за промени в конституцияята.

„От този момент нататък считаме, че повече нямаме споразумение с ПП-ДБ … нито едно нещо не е изпълнено от това споразумение“, каза той, цитиран от в. „Сега“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни