Connect with us

България

Правната комисия реши: Закрива специализирания съд и прокуратура

Публикувана

на

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури, както и промяната на структурата на Висшия съдебен съвет, предложени от „Демократична България“, минаха на първо четене в правната комисия.

„За“ промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласуваха 10 депутати, двама бяха „против“, а петима се въздържаха. Подкрепа за ДБ дадоха „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и БСП. Социалистите обявиха, че подкрепата им е „принципна“. „Против“ бяха двама депутати от ДПС, с мотив, че няма време за такава промяна в „краткия живот“ на 45-ото Народно събрание.

Депутатите на ГЕРБ гласуваха „въздържал се“, а по време на обсъждането на законопроекта, казаха, че са против промените.

С тях се предлага закриването на специализираните съдилища и прокуратури, създадени през 2012 г., отпадат и текстовете, свързани с фигурата на прокурора, който да разследва главния прокурор или негов заместник.

От прокуратурата определиха промените  като „несъстоятелни и противоконституционни“, а от Камарата на следователите обявиха, че от тях ще се облагодетелстват известни обвиняеми и подсъдими като Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови.

На първо четене в правната комисия не минаха предложенията за промени в Закона за съдебната власт на „Изправи се! Мутри вън!“, с които се предвиждаше отпадане на ограничението магистрати да участват в политически партии и да се кандидатират на избори.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни