Connect with us

България

Правната комисия отне Бюрото за защита от Иван Гешев

Публикувана

на

Правната комисия на НС на второ четене гласува Бюрото по защита към главния прокурор да премине на подчинение на министъра на правосъдието. На заседанието присъстваха главният прокурор Иван Гешев и двама от заместниците му. За да бъдат приети промените в закона, трябва да бъдат гласувани и на второ четене в пленарна зала.

Изнервени и сънливи някои от депутатите не спряха да се обиждат, други открито се прозяваха, полегнали на столовете.

Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство предвиждат Бюрото за защита към главния прокурор да премине в структурата на Министерството на правосъдието като специализиран отдел там с името „Бюро по защита на застрашени лица“. Решението кои лица да се охраняват ще се взема от Съвета по мнозинство с 2/3 от членовете му.Служителите в Бюрото ще бъдат предназначени в правосъдното министерство.

Прокуратурата не подкрепя промяната. Главният прокурор Иван Гешев заяви пред депутатите, че прокуратурата няма да носи отговорност за последствията   – застрашаване на сигурността на  застрашени лица-свидетели срещу мафията и напускане на много от служителите на Бюрото.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи Бюрото да остане към главния прокурор, но да бъдат премахнати полицейските му правомощия – задържане, обиск, принудително довеждане, но това не бе прието.

Дебатите се разгорещиха до степен, че заваляха взаимни обиди, като „цървул“ и „мама му стара“.

Сградата, където се помещава Бюрото, също стана повод за раздор. ВСС е собственик на сградите на съдебната власт и при преместването му към изпълнителната власт  тя трябва да му осигури нов дом.

Приетите от правната комисия промени вероятно ще бъдат предложени за гласуване от парламента в бърз порядък.

„Не е тема кой ще ме охранява. Ако целта е лично отношение към институцията прокуратура, това е тъжно за българската държавност. Надявам се да не е така. Пожелавам успех на Министерство на правосъдието в случай, че бъде приет този закон. Каквото приеме НС, ще го спазим, за нас проблем няма. Аз знам какво ще се случи и го казвам“, коментира след края на 3-часовото обсъждане и гласуването Гешев. Той отново заяви, че ще постави въпроса към Конституционния съд.

В момента комисията заседава по втора точка от дневния ред –  разглеждане на първо четене на промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на спецправосъдието.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement