Connect with us

България

ПП: Задкулисието се връща с хартиена бюлетина

Публикувана

на

Хартиената коалиция победи в правната комисия. Без особени дебати комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта на БСП за връщането на възможността за гласуване с хартиени бюлетини, а днес той бе внесен за обсъждане в парламента.

С декларации на парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“ (ПП) и ГЕРБ-СДС започна днешното заседание на Народното събрание. Последва размяна на остри реплики между депутатите на двете парламентарни групи.

Декларацията на ПП беше насочена към връщането на гласуването с хартиена бюлетина, след като вчера на заседание на правна комисия бяха приети законопроекти за промени в Изборния кодекс. От името на ПП Милен Матеев заяви, че в последните дни на Народното събрание има „тревожно явление – реставрацията на всички порочни законодателни практики от времето на управлението на ГЕРБ“. По думите му има опит за възстановяване на статуквото.

Милен Матеев констатира, че партията на Бойко Борисов всъщност иска избори. „По всичко личи, че още преди официалното връчване на мандатите, идеята на партията, спечелила изборите, е да върви към нови избори“, каза бившият шехф на правната комисия в миналия парламент.

„Ние от ПП няма да се примирим и ще се борим за законността и държавността, и против реставрацията на рушащите правовата държава практики на ГЕРБ и присъдружните им партии“, каза той. И изрази възмущение, че на вчерашното заседание на правната комисия е бил приет законопроектът за хартиената бюлетина без да са искани предварителни становища, което липсвало в правилника на НС.

„Партията, правителството, което доведе България до просешка тояга, няма как да говори за морал. Къде беше моралът вчера, когато напуснахте антикорупционната комисия? Вие сте тези, които въведохте най-тежките корупционни далавери, пазарувахте депутати, вие превърнахте в пазар българския парламент, в който се опитахте да реализирате некадърните си идеи. Хората очакват не провалена промяна, а способни хора, които да могат да реализират цели. Промяна, която се сведе до една ръкохватка на стълбище, позната още като парапет“, отвърна Георг Георгиев от ГЕРБ.

Думите му провокираха Кирил Петков да реагира от трибуната.

„Не може лъжи да се изнасят от тази трибуна и вие да ги допускате по този начин“, протестира бившият премиер.

„ГЕРБ се опитва да върне статуквото с фалшивите бюлетини през задната врата“, обвини лидерът на ПП. Първият закон, който допускат, е хартиената бюлетина, това означава, че те се готвят за избори, правят циркове по телевизиите, а реално само си готвят задкулисието да се върне през хартиената бюлетина“, заключи Кирил Петков. Последва декларация на ГЕРБ-СДС, изчетена от трибуната на Народното събрание от Георг Георгиев. Вие превърнахте парламента в пазар, в който се опитахте да реализиране некадърните си идеи, каза той. Георгиев заяви, че хората очакват решения.

В кулоарите

„Огромно е разединението, има скрити и плаващи мнозинства. Не виждам как ще се сформира принципно мнозинство, заяви в кулоарите на парламента Радостин Василев от „Продължаваме Промяната“. По думите му по-скоро може да бъде сформирано такова на задкулисието.

Радостин Василев коментира и връщането на хартиената бюлетина с думите, че вчера хартиената коалиция е взела решение да върне стари времена на фалшификации, на измами с хартиените бюлетини и протоколите, като това е целта.

Въвеждането на машините беше изцяло по инициатива на БСП, но фактите показват, че това не е перфектното решение и това наложи а предприемем връщането на хартията, коментира депутатът от социалистите Иван Иванов.

По думите му избирателите са намалели драстично през последната година, като причината е именно машинното гласуване.

„Не по-малко са съмненията за достоверността на данните, знаете, че ЦИК неведнъж е отказвала да даде достъп до кода на машините, т.е. политическите субекти да имат обективна информация как се обработват данните от СИК и протоколите“.

Разчитаме, че немалко избиратели, които нямат доверие в машината, ще се върнат по изборните секции, коментира Иванов. Съмненията за фалшифициране на вота с хартия са лош атестат за работата на МВР през годините, смята социалистът.

„Бездействието на институциите даде възможност през годините ГЕРБ да изработят една перфектно работеща машина заедно с ДПС за контрол на своите избиратели и за манипулиране на тези протоколи. Ако институциите работят, няма да бъдем свидетели на подобно манипулиране на вота“, каза Иванов.

Вярвам, че пленарна зала ще подкрепи измененията в Изборния кодекс, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Със сигурност това ще върне избирателната активност,защото съм ставал свидетел на хиляди разговори и хиляди хора са ми казвали „моля, върнете хартиената бюлетина“. Хората стенат, искат я и ние нямаме право да им я отказваме“, допълни той.

По думите му има група хора, които не вярват на хартията и една много голяма група, която не вярват на машините и затова трябва да се изгради доверие и в двете:

„Не разбирам защо е тази истерия да се налага само едната форма на гласуване, при положение че и ДБ внасят изменения, свързани с доверието във машинния вот. Няма проблем, ще гледаме всички тези промени“, коментира депутатът.

Според него ПП тласкат страната към нови избори чрез деструктивна политика.

„Според мен тяхната идея е колкото се може по-бързо да има избори, защото разчитат на нещо, не знам на какво. битката им срещу връщането на хартията е може би защото те знаят нещо, което ние не знаем“.

vlastta.bg

 

 

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement