Connect with us

България

ПП поискаха ДАНС да провери изтеклите записи, Борисов ги праща директно в затвора

Публикувана

на

Два записа с разговори на водещи политици от „Продължаваме промяната“ изтекоха в публичното пространство насред предизборната кампания. И в двата става въпрос за финансирането на формацията чрез дарения. Те обаче не засягат предстоящите избори на 9 юни, а вотът на 2 април 2023 г. и вероятно предстоящите през есента местни избори. От ПП се обявиха за жертви на подслушване и компроматна кампания. „Ако ДАНС и службите наистина не са замесени, очакваме и тяхната реакция“, обърнаха се от формацията към спецслужбите.

В първия запис, който се появи на 20 май, се чуват гласове, за които се твърди, че принадлежат на Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова и Николай Денков. Разговорът е накъсан, с лошо качество и трудно разбираем. Но се чуват двусмислени фрази като „официален кеш“ и „неофициален кеш“, а също и „кеш в торби“. Чуват се реплики как да се узакони „неофициалният кеш“.

Чува се обсъждане за тавана на финансиране на кампанията, който е 3 милиона лева, и репликата: „И да го надхвърлим, най-много ще има някаква глоба“. В края на записа се чува телефонен разговор, на който Петков разговаря с човек, споменат само с първото му име – Пламен, и го моли да намери спонсори за кампанията, като споменава, че парите „може да са официално, може да са неофициално“.

От ПП реагираха снощи, като публикуваха сами същия запис в профила си във Фейсбук. „Здравейте приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания. Другият извод, който се налага, е че българските служби ни следят и подслушват“, коментираха от партията ситуацията, като така на практика признаха, че изтеклият запис е автентичен. Не дадоха обаче никакви по-конкретни пояснения за съдържанието на разговора.

Днес беше публикуван втори запис, за който се твърди, че съдържа разговор между Асен Василев, Кирил Петков и неидентифициран мъж. Не става ясно от кога е записът. Сайтът „Афера“, който разпространява записите, твърди, че гласът вероятно е на Алексей Петров.

На втория запис се чува обсъждане на политическата ситуация, като Василев заявява, че „ако някой ще разбие ГЕРБ, това няма да сме ние, това ще е президентът“. Отново се споменава за кеш, като този път обаче се свързва с държавния глава. Вероятно обсъждат предстоящите местни избори и тогавашните спекулации, че Радев смята да участва със свои кандидати, представени като независими.

Тук ПП реагира по-гневно. „Разпространените „записи“ са пореден опит за кална кампания срещу ПП. Вместо с политически аргументи, кампанията се води с манипулирани записи и внушения през съмнителни медии“, заявиха от партията. Също смятат, че думите и фразите, които се чуват са „удобно подбрани за създаване на определени внушения“, и напомнят, че става въпрос за събития, от които е минала поне година.

От ПП свързват публикуването на записите с изявлението на Асен Василев, че ГЕРБ и ДПС имат план да издигнат лидерите си Бойко Борисов и Делян Пеевски съответно за президент и премиер. Очакват се реакции от другите политически сили и компетентните институции.

„ПП реално перат пари и купуват гласове! Незаконни арести, незаконен кеш, незаконни електронни подписи… Веднага да влизат в затвора“, коментира Бойко Борисов записите на представянето на управленската програма на ГЕРБ.

„Като гледах хората на ГЕРБ, които представиха програмата и като слушам тези от ПП-ДБ, е, наистина моите са ярки личности! Това ми дава основание да не подкрепям повече чужди предложения за реформи, които ни доведоха и с конституцията и с други неща до това, което става в момента“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Винаги съм вярвал, че Кирил Петков е честен. От това, което чух , се разбра, че само той не е разбрал, че имат кеш. Звучеше миловидно, като слушах как са безчинствали през тези 11-12 месеца. И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те реално перат пари и реално купуват гласове. Жал ми е за вас как ще ги интерпретирате“, обърна се Борисов. „Тук си говорят как си носят кеша, как ще финансират изборите, как ще купуват избори. Това е простъпка. Те бързо трябва да влязат в затвора“, заключи лидерът на ГЕРБ.

В кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски коментира думите на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, че „плановете на Бойко Борисов и Делян Пеевски са първият да се пенсионира като президент, а вторият да стане премиер“. Пеевски разказа, че Василев лично го е молил Движението да го подкрепи да стане вицепремиер. „Той мечтаеше за това да не е просто един министър, за да управлява ефективно“. „Неговата съкровена мечта бе той да стане премиер след Денков и да махнем Мария Габриел”, каза Пеевски. „Асен Василев, в присъствието и на Йордан Цонев, предлагаше ние от ДПС да имаме министри и вицепремиер. Всичко това им бе отказано”, добави той.

Пеевски продължи с това, че не желаел да общува с другия съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов – „тази Шехерезада“, но му бил „натресен“ от Йордан Цонев от ДПС. „Христо Иванов каза, че иска да бъде президент и имал нужда от подкрепата на ДПС“, заяви Пеевски. И допълни, че Иванов му е казал, че за него е важно да „ликвидира“ ПП и да стане „единствен лидер на дясното, а след това и президент“. „Предложи ми (Христо Иванов – бел. ред.) след това аз да стана премиер. Важната цел на Иванов е да пенсионира Борисов.  Иванов предложи да се намери пост на Борисов някъде – в Европа или на някой остров да го пратят, опитаха се в този сценарий да ме вкарат и мен. Разговорът е по време на 9 месеца, в които управлявахме”, каза съпредседателят на ДПС.

“Ако Бойко Борисов реши да управлява с ПП-ДБ, нека знае, че тази коалиция носи зестра – каруца с много кеш”, заключи Пеевски.

От парламентарната трибуна бившият премиер Николай Денков изчете декларация срещу доскорошните партньори на ПП-ДБ в управлението ГЕРБ и ДПС. Той заяви, че „пуделите (изтеклите снимки на пудела, който носи пачки пари – бел.ред.) и другите ченгеджийски номера само прикриват нежеланието на управляващите да разкрият истински важни случаи – Нотариуса, „Осемте джуджета“, „Турски поток“, „Боташ“. ГЕРБ и ДПС искат така да живеем в България и да ни убедят, че друг път няма“, заяви Денков.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни