Connect with us

България

ПП-ДБ номинира акад. Николай Денков за премиер, Асен Василев за финансов министър

Публикувана

на

ПП-ДБ ще издигне за кандидат за министър-председател Николай Денков, ако се стигне до това да получи втория мандат за правителство. Това обявиха от коалицията на пресконференция тази сутрин.

В списъка от кандидат-министри, които самият Денков представи, няма хора, свързани с ГЕРБ-СДС. А Борисов и хората му бяха заявили, че няма да приемат правителство, в което те да нямат представители. Като финансов министър е номиниран съпредседателят на ПП Асен Василев, когото герберите непрекъснато обвиняват, че е отговорен за тежкото състояние на публичните финанси.

Денков е настоящ депутат от ПП-ДБ и бивш образователен министър в кабинета „Петков“. Той вече беше номиниран веднъж за поста. Това стана в предното Народно събрание, когато президентът Румен Радев връчи втория мандат на ПП. Кандидатурата му обаче не събра подкрепа в парламента. От ГЕРБ-СДС го обявиха за „кукла на конци“ и отказаха да застанат зад него. В началото на януари т.г., след безплодни опити да убеди останалите политически сили да припознаят управленската му програма, Денков върна мандата неизпълнен.

Тази сутрин съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че коалицията трябва да спази обещанието към избирателите си да не подкрепя правителство с ГЕРБ-СДС, която ще получи първия мандат. Той обяви, че водачите на партиите в дясното обединение са готови да се откажат от участие в изпълнителната власт – но докато изреждаше имената им, пропусна това на Асен Василев, който не присъстваше на пресконференцията. Петков добави стимул към хората на Бойко Борисов – ПП-ДБ би се отказала от повечето ръководни постове в парламентарните комисии, за да позволи повече контрол от страна на Народното събрание върху едно евентуално правителство на малцинството.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов напомни, че Денков води преговорите с ГЕРБ-СДС досега. И го похвали, че е човек, който може да разговаря с всяка една политическа сила.

СЪСТАВЪТ НА ПРОЕКТОКАБИНЕТА

Самият Денков призна, че задачата, която му се падна, е изключително тежка, но посочи, че това е начинът да се излезе от  политическата криза. Той съобщи най-напред, че за финансов министър е избрал отсъстващия от брифинга Асен Василев. По думите му, срещу Василев е имало много атаки, които обаче са били политически, с цел да го дискредитират, въпреки че „той се справя блестящо със задачите си като финансов министър“.

Ето и всички претенденти за министри:

Асен Василев – министър на финансите;

Андрей Янкулов – министър на вътрешните работи, бивш зам.-министър;

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите, бивш служебен министър в същия ресор;

Георги Гвоздейков – министър на транспорта, бивш депутат от 47-ото НС;

Радослав Рибарски – министър на енергетиката, бивш председател на ресорната парламентарна комисия;

Даниел Лорер – министър на иновациите, заемал преди същия пост;

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството;

Милен Матеев – министър на правосъдието, бивш председател на парламентарната правна комисия;

Христо Даскалов – министър на земеделието и храните, бивш директор на агенцията за безопасност на храните;

Юлиан Войнов – министър на икономиката;

Генка Петрова – министър на образованието и науката;

Христо Хинков – министерство на здравеопазването, бивш директор на Националния център по обществено здраве;

Гергана Кабаиванова – министър на туризма;

Александър Йоловски – министър на електронното управление, бивш зам.-министър в същото министерство;

Тодор Тагарев – министър на отбраната;

Ирена Димитрова – министър на външните работи, бивш зам.-министър в същото ведомство;

Иван Кръстев – министър на труда и социалната политика;

Димитър Илиев – министър на спорта;

Яна Генова – министър на културата.

Освен това ПП-ДБ представи и управленска програма с пет основни приоритета за 18 месеца. От коалицията обявиха готовност да не заемат повечето председателски постове в парламентарните комисии, за да дадат възможност за ясен контрол върху дейността на правителство на малцинството, което ще бъде предложено с втория мандат.

Първи и най-важен принцип е да започнем да решаваме проблемите на хората. Втори най-важен принцип е изпълнението на предизборните обещания. Трети принцип – водеща е експертността“, каза съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни