Connect with us

България

Последен ден на партийните кандидатурите за ЦИК, имената -днес

Публикувана

на

Повечето парламентарно представени партии ще запазят част от предложените от тях членове и в новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Срокът за предложения изтича днес, а новата комисия от 20 души трябва да бъде сформирана на 20 март.

Началото на процедурата беше дадено в края на февруари след дълги спорове между ГЕРБ и БСП, завършили с решението на левицата да не участва повече в работата на парламента, докато исканията им не бъдат изпълнени.

ГЕРБ ще обсъжда до последно кандидатурите си за членове на ЦИК, а очакванията са, че ще бъдат запазени част от сегашните. В момента от квотата на партията на Бойко Борисов в комисията са Георги Баханов, Емануил Христов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Румен Цачев и Цветозар Томов. Сега ГЕРБ ще има седем членове, сред които и председател, съобщава „Дневник“.

Социалистите обмислят да предложат кандидат за зам.-председател. Очаква се те да имат общо шестима членове в комисията, като също ще се запазят част от сегашните. В момента освен председателят на ЦИК Ивилина Алексиева от квотата на БСП в ЦИК са Александър Алексиев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Сидерова и Таня Цанева. Подозренията на управляващите са, че БСП иска да смени представителите си в избирателната комисия преди двата вота, тъй като сегашните били посочени от предишно ръководство на партията и парламента – Сергей Станишев и Мая Манолова. „Обединените патриоти“ и ДПС ще имат по двама членове в ЦИК. Партийци предполагат, че сегашният зам.-председател Мария Мусорлиева (бел. авт. – предложена от „Атака) и секретарят Севинч Солакова (бел. авт. – предложена от ДПС) ще бъдат предложени и избрани отново на сегашните позиции. ДПС вероятно ще предложи отново и Ерхан Чаушев.

„Воля“ ще има един представител в ЦИК. В момента това е Кристина Стефанова. Реформаторският блок ще предложи сегашния член Ивайло Ивков.

Документите на кандидатите да бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, а изслушването им ще се проведе до седмица. Сегашният състав на ЦИК под ръководството на Ивилина Алексиева беше избран през 2014 г. с петгодишен мандат, който изтича на 20 март. По закон комисията има право да продължи да работи, докато не бъде избрана нова ЦИК.

Депутатите от мнозинството се ангажираха да формират ръководството й в лицето на председател, зам.-председатели и секретар до 20 март.

От БСП обявиха, че ще предложат свои кандидати, но няма да участват в гласуването в пленарна зала, тъй като бойкотът им продължава да е в сила.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни