Connect with us

България

Посланията на партийните лидери на старта на 46-ото НС

Публикувана

на

Първото редовно заседание  на 46-ото НС започна с отчитане на кворум от 214 депутати. Народните представители се заклеха да работят в интерес на народа с всичките си действия.

Нека работим за мечтата на този народ, за просперираща България, за достоен живот в държава, член на ЕС. Така доайенът на 46-оно НС Мика Зайкова /”Има такъв народ”/ ориса новите депутати с първата си реч, давайки старт на новия парламент.

За втори път ми се пада честта като най-възрастен народен представител да открия Народното събрание, каза Зайкова. Това е привилегия  не само на възраст и опит, много съм щастлива, че съм сред вас. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България, допълни тя. И направи анализ на резултатите от изборите и на приоритетите, които стоят през 46-ото НС.

Искам да споделя с вас поуките от резултатите на изборите. Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно. Първо – народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна.  Всички партии на промяната повишаха своя резултат. Народът им гласува сериозно доверие, подчерта Мика Зайкова.

Второ – народът не даде мнозинство на нито една партия. Народът каза – работете заедно. Мечтите трябва да се сбъднат, допълни любимката на хората.

Третото нещо, което народът каза с по-ниската избирателна активност, бе: да изборите са демократична процедера, но не ги ли прилагаме твърде често. Хайде са спрем с демократ процедури и да се залавяме за работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това го показаха нашите колеги от правителството ,което работи досега, категорична бе Зайкова.

До 10-15 дни ще ясно: Правителство или нови избори

В следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим за нещата, които са важни за всички ни, или ще ходим на избори, което няма нищо неправилно или недемократично в тази посока. Това обяви шефът на депутатите от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Този парламент, който нареди българския народ, е по-различен и по-близък до реалността според нас. Самият факт, че тук присъства Министерски съвет за разлика от миналия път, значи, че тези хора не се срамуват, за да застанат пред нас“, каза още Йорданов.

„Знаете какво ще направим ние като политическа сила. Ще предложим кабинет, когато президентът Радев ни даде мандат. Ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. За разговорите с повечето от останалите колеги за посоката, в която би трябвало да тласнат страната – не мисля, че имаме големи различия, нито по темата с главния прокурор, нито по темите със съдебната реформа и унизителните пенсии на нашите майки и бащи. В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна в държавата, а не за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи посоката на служебния кабинет“.

„Ако няма, вероятността за нови избори е голяма. Затова отговорността е наша. През следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали, че искаме да направим, или ще ходим на избори, което – ако се стигне до там, няма нищо неправилно и недемократично“, заяви Тошко Йорданов.

ГЕРБ ще е „твърда опозиция“, но е готова да „възстанови изгорените мостове“

„Ще останем в опозиция, защото не можем да подкрепим подобно нео-либерално управление“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова относно първия мандат на ИТН.

От ГЕРБ се обявиха против приватизирането на ББР, което Слави Трифонов предложи като приоритет в програмата си. Според тях това щяло да доведе до удар по малкия и средния бизнес. Точно по време на управлението на „Борисов 3“ обаче банката раздаде близо милиард лева само на 8 фирми, свързани с известни бизнесмени.

Атанасова обвини служебния кабинет в „проваляне на ваксинационната кампания“, уволняването на шефове на болници и на проф. Тодор Кантарджиев от НЦЗПБ. Тя нарече тези действия „деструктивни и самоцелни актове на отмъщение, които не са в ущърб на ГЕРБ, а на цялото българско общество“.

Според ГЕРБ – „омразата срещу политическия опонент с всички средства и на всяка цена“ продължила с блокиране на инфраструктурни проекти и забавяне на ревизията на Плана за възстановяване.

„Готови сме да водим диалог и да възстановим изгорените мостове. Не очакваме да ни поканят в бъдещо управление, но сме убедени, че най-важното условие за функциониране на една демократична система е воденето на нормален диалог“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Нинова: Ще предложим кабинет с министри от служебното правителство, ако получим третия мандат

„От името на „БСП за България“ пожелавам стабилен парламент и разумни решения. Изправени сме пред 4 държавнически предизвикателства, а не партийни“, каза лидерът на левицата.

„Първо, избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори. Това е знак към всички и задължение да компенсираме ниската легитимност с много работа за повишаване на доверието в парламента“.

„Имаме силно фрагментиран парламент без възможност за стабилни мнозинства. Необходим е диалог, но, за съжаление, той не съществува. Има разделителни линии между протестни партии и „статукво“. Това е грешка. ИТН вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна. Колеги, вие вече сте системна партия, два пъти сте в парламента и имахте председател на Народното събрание. „Червената линия“ е тази – такива, които искат да променят стария модел на управление, и такива, които искат да го запазят“, каза Нинова.

„Третото предизвикателство е да съставим стабилно правителство. Ако евентуален трети мандат е предложен на нас, ще предложим приоритети, разговори и състав на кабинет с министри от служебното правителство“.

„Четвъртото предизвикателство е най-голямото – да съградим нов модел на управление, различен и справедлив. ГЕРБ направиха корупцията ненаказуема“, добави лидерът на социалистите.

Тя каза, че коалицията е „за“ закриване на специализираната прокуратура, а приоритет за БСП остават социалната политика, здравеопазването и образованието. „Внесохме пакет от социални закони – преизчисляване на пенсиите, втората година на майчинството да бъде една минимална работна заплата, помощ за децата, безплатни детски градини и ясли“.

Христо Иванов – „Демократична България“ ще покани всички партии на разговори 

„Демократична България“ ще покани абсолютно всички парламентарни партии на разговори, заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов от трибуната на парламента.

България е в криза и най-очевидното изявление и проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно, нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула, каза Иванов.

„В този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония. Трябва да отстоим истината, но трябва да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство“, добави той.

„На първо място подготовката за задаваща се следваща COVID вълна. Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили и какви мерки можем да вземем. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем да подкрепяме бързо усилията на служебния кабинет и здравните власти“, подчерта още Христо Иванов.

Според него депутатите трябва да осигурят бързо внасянето на Плана за възстановяване и да се гарантира, че парите няма да бъдат откраднати.

„Трябва да започнем максимално бързо работа по бюджет на промяната. Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за повишаване на ефективността на публичните разходи“, каза още Иванов.

Според него наистина трябва да се потърси възможност за преизчисляване на пенсиите, в обновяването на българското здравеопазване.

ДПС иска консенсус между управляващи и опозиция

„Ние от ДПС призоваваме за такъв консенсус. Готови сме за диалог. Призоваваме всички партии да имат отговорност за бъдещето на страната ни.
Българските граждани са изморени от избори, изборни обещания и арогантно поведение. Знаят, че властта произтича от тях и те имат най-важната дума. Нека управляващите осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения. Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата може да е факт само при дългосрочна визия и нужния капацитет“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ако вместо от джипката, чакаме от телевизора да видим постиженията на управляващите, няма смисъл да си губим времето. Час по-скоро трябва да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма. Само кратките срокове и правилните решения могат да доведат до лечение на проблемите“, добави той.

Карадайъ отвърна остро на Христо Иванов, след като лидерът на ДБ припомни посещението му при Реджеп Ердоган преди изборите на 11 юли.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“: Готови сме за разговори с ИТН и ДБ за съставяне на правителство

„Не целим и не договаряме постове или парцелиране на властта. Отговорността и правото са на първата политическа сила „Има такъв народ“. Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишна хегемония, застой и подкопаване на демокрацията. Готови сме за разговори с ИТН и ДБ за подкрепа на правителство, което да е посветено на дневния ред на българските граждани“, каза лидерът на коалицията Мая Манолова.

„Хората очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване на България след десетилетие на застой. Очакват да застанем зад правителство, което да се грижи за хората“, добави тя.

Манолова обяви, че коалицията внася проект още днес за продължаване на работата на Комисия по ревизията и в 46-ото Народно събрание. Ще бъде внесен и законопроект за преизчисляване на пенсиите, както и за започване на проверка по подслушванията на опозиционни политици преди изборите на 4 април. Преди дни прокуратурата обяви, че не е открила незаконни СРС, използвани спрямо политици и граждани.

„Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и на модернизация на страната“, каза Манолова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement