Connect with us

Последни новини

Поредно фиаско за Тереза Мей и нейния план за Брекзит

Публикувана

на

Британският премиер Тереза Мей претърпя нов провал в парламента, в опита си да прокара стратегията за предоговаряне на споразумението за Брекзит, съобщават британските медии.

С общо 303 на 258 гласа беше отхвърлено предложението на премиера да търси „алтернативни решения“ на предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия като ключова роля за това изигра групата депутати около бившият външен министър Борис Джонсън, който е за стратегия с „твърд Брекзит“ и рязко излизане от ЕС, за разлика от плана на Мей за плавен и постепен Брекзит.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова министър-председателя, която не взе участие в дебата, да „признае, че стратегията й за Brexit се е провалила“. За нея това е десетото поражение в парламента, откакто заема премиерския пот.

 

„Преди две седмици премиерът каза на парламента, че новият й подход може да осигури значително и трайно мнозинство в парламента. Днешният вот обаче доказа, че няма мнозинство за курса на действие на премиера. Това не може да продължава. Правителството не може да продължава да пренебрегва парламента или мъчително да се движи към 29 март без смислен план“, заяви лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който отново обвини правителството в „бавене на топката“.

Депутатите отхвърлиха и поправка на Шотландската национална партия за отлагане на датата на брекзита, а консервативната депутатка Анна Субри оттегли преди гласуването своята поправка, в която се искаше от кабинета да публикува изследване за икономическото въздействие на брекзит без споразумение.

Тя обяви, че е получила гаранция от правителството, че тези документи ще бъдат публично оповестени.

По план Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, но парламентът миналия месец отхвърли условията по раздялата, договорени от Мей. Това означава, че Великобритания е напът да отпадне от 28-членния блок без споразумение, потенциално причинявайки сериозни вреди на икономиката освен ако една от двете страни не отстъпи.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни