Най-известният руски опозиционер и политически затворник Алексей Навални е починал в затвора. Това съобщи BBC, позовавайки се на руските информационни агенции, които от своя страна цитират федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация. Новината съобщи и агенция Ройтерс. Все още не е потвърдена от адвокатите на опозиционера.

В изявление, публикувано на сайта на затворническата служба, се казва, че на 16 февруари 2024 г., в поправителна колония Номер 3, осъденият А. А. Навални се е почувствал недобре след разходка, почти незабавно е загубил съзнание“, става ясно от съобщение, цитирано от ТАСС.

Според информацията незабавно са били извикани медици, които са опитали да реанимират Навални, но без успех. Причината за смъртта тепърва ще се установява.

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за смъртта на Навални, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Приближените на Навални засега не могат да потвърдят информацията. Сътрудникът му Леонид Волков написа в Х, че съобщението на руските власти може да се интерпретира като признание, че те стоят зад случилото се.

Волков посочва също, че адвокатът на Навални пътува към Харп, където се намира поправителната колония, където е бил опозиционерът.

Един от най-яростните критици на президента Владимир Путин излежаваше 19-годишна присъда за престъпления, смятани за политически мотивирани. През декември той бе преместен в наказателна колония над Северния полярен кръг, което се счита за един от най-строгите затвори във федерацията.

Последните сведения за Навални са от януари т. г., когато бе съобщено, че Навални е поставен в изолация за 10 дни.

Навални беше първият, който още през 2016 издигна официално канидидатурата си за президентските избори. Впоследствие бързо изгради мрежа от предизборни щабове – от Калининград до Владивосток, макар през цялото време да е подозирал, че няма да му бъде разрешено да участва в изборите. През декември 2017 дойде и официалното потвърждение – Централната избирателна комисия го уведоми, че не може да бъде регистриран, тъй като има присъда за икономически престъпления.

Навални е бил разследван няколко пъти, като по две от делата е осъден условно. През 2016 година Европейският съд по правата на човека постанови, че при първото от въпросните две дела – за присвояване на пари от държавната компания за дървесина „Кировлес“ – Навални е бил лишен от правото си на справедлив процес. Но според съдиите от Страсбург, самият процес не е бил политически мотивиран. Така се стигна до възобновяване на делото, а Навални и неговият бизнес-партньор отново бяха осъдени. През септември 2017 Съветът на министрите към Съвета на Европа стигна до извода, че решението на съда в Страсбург не е приложено изцяло и призова руските власти да допуснат Навални до участие в изборите. Което обаче Москва изтълкува като намеса във вътрешните ѝ работи.

Подобен е случаят и с второто обвинение, според което Навални и неговият брат са измамили руската дъщерна компания на френския козметичен гигант „Ив Роше“ със сумата от 26 милиона рубли. През октомври 2017 Европейският съд видя и тук произвол и нарушение на правото на справедлив процес. Но отново не бяха установени политически мотиви.

Навални е роден през 1976 година близо до Москва. Следва право, а политическата си кариера започва в либералната партия „Яблоко“ на Григорий Явлински, от която обаче по-късно е изключен заради „националистически възгледи“. След това постъпва в „Руски марш“ – движение, в което влизат националистически, дяснорадикални и ксенофобски организации. И от което Навални по-късно отчасти се разграничава.

Навални дължи своята популярност най-вече на интернет, където като блогър си печели славата на борец срещу корупцията. Бързо събира огромен брой последователи – само в Ютюб има 1,6 милиона абонати. Неговият стил, смесица от подигравка и ирония, очевидно се харесва. По време на протестите след парламентарните избори в края на 2011 Навални нарече управляващата партия „Единна Русия“ „партия на мошениците и крадците“. И така си спечели симпатиите на широки части от руското общество. По време на тогавашните протести Навални беше един от лидерите на опозицията. Днес той иска тази роля само за себе си, поради което среща немалко критика.

vlastta.bg