Connect with us

Последни новини

Почина Джордж Буш-старши

Публикувана

на

На 94-годишна възраст, след продължително боледуване почина Джордж Буш-старши. 

Докато бе начело на САЩ рухна Берлинската стена. Името му се свързва и с операцията „Пустинна буря” през 1991 г. в Ирак.

Най-възрастният жив американски президент страдаше от болестта на Паркинсон и от 2011-а година насам беше прикован към инвалидна количка. През април тази година беше приет в болница заради инфекция.

Той беше 41-ят президент на САЩ и бе най-старият вече бивш президент на Щатите. Буш-старши е вицепрезидент в периода 1981-1989-а по времето на Роналд Рейгън.

От 1989-а до 1993-а е държавен глава на Съединените щати. Мандатът му бележи края на Студената война и началото на войната срещу Садам Хюсеин след инвазията му в Кувейт през 1990-а.

След разпада на Източния блок Буш-старши казва, че „свободата в света се преражда“. Неговият рейтинг и одобрението към него в САЩ в пика си достигат 90%. Въпреки това на изборите през 1993-а губи от Бил Клинтън.

Той влиза в политиката през 1964-а, след като успява да стане милионер на 40-годишна възраст. Преди това, по време на Втората световна война, е летец от американските военно-въздушни сили.

Буш-старши почина седем месеца след съпругата си – Барбара. Бракът им продължи 73 години като двамата имат шест деца, сред които и бившият вече президент Джордж Буш-младши.

Съболезнования изказаха редица държавници, включително и настоящият президент – Доналд Тръмп.

Тръмп го определи като „отдаден на вярата, семейството и страната си мъж“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни