Connect with us

Бизнес

По 500 евро на работещи и пенсионери в Германия за импулс на търговията на дребно

Публикувана

на

Съюзът на германските търговци на дребно настоява всеки гражданин на страната да получи ваучер за покупки на стойност 500 евро – и така да се даде импулс на вътрешната търговия на дребно.

Шефът на съюза Щефан Гент предлага тези пари да бъдат предоставени на работещите като добавки към заплатата, а пенсионерите да ги получат чрез пенсионните каси. Безработните на социални помощи биха могли да вземат парите през бюрата по труда, а хората със свободни професии и самостоятелните предприемачи – във вид на еднократна помощ.

Инициативата следва американския пример: правителството във Вашингтон раздаде чекове на стойност 1400 долара на всички американци с годишен доход под 80 000 долара. Част от парите се очаква да задвижат потреблението, което е най-важната опора на американската икономика, разказва „Дойче веле“.

Германците държат 1,73 трилиона евро „под дюшека“

Важно е да се знае още нещо. Причина за застоя на потреблението в Германия е не толкова липсата на средства, колкото несигурността, предизвикана от пандемията. Хората просто се боят от неизвестността в бъдеще и от загубата на работното място, поради което трупат пари в брой.

И вече държат в сметките си много повече пари „за черни дни“, отколкото преди кризата с коронавируса.

По данни на федералната емисионна банка Бундесбанк, за една година между януари 2020 г. и януари 2021 г. частните вложения са се увеличили със 182 милиарда евро и са достигнали 1,73 трилиона. Предполага се дори, че тенденцията ще продължи до средата на годината. А тъй като банките почти не дават лихви, много германци предпочитат да съхраняват парите си вкъщи – „под дюшека“ или в домашния трезор.

100 милиарда евро свръхспестявания – харчете ги!

Хората не харчат не само поради страхове – просто и пазаруването вече стана трудно. Експертите наричат това „изблик на принудителна спестовност“. То е ясно: през последните месеци германците нямаха много възможности да харчат, ваканционните пътувания почти замряха, а и големите поръчки бяха затруднени – например поради недостига на контейнери, който продължава да създава проблеми с доставките от Далечния изток.

Междувременно вече може да се говори буквално за застой в потреблението. Институтът за икономически проучвания „Ifo“ изчислява, че в момента свръхспестяванията възлизат на 100 милиарда евро. Щом кризата поотмине, гражданите ще започнат отново да харчат парите си, но не е ясно колко широко ще развържат кесиите си. Икономистът Кристиан Нау не очаква потреблението да се изстреля в Космоса.

Излишните банкомати

През пролетта на 2020 година започна трескаво теглене на пари от банкоматите, но след като се разбра, че парите в брой са достатъчно, независимо от пандемия, трупането на пари в брой бързо отшумя. Днес германците теглят много по-малко пари от банкоматите, отколкото преди кризата с коронавируса. През последните 12 месеца търсенето на пари в брой от автоматите е спаднало със 75%, налага се дори да бъдат демонтирани излишни банкомати.

Безналичното заплащане печели все по-голяма популярност – от една страна по хигиенни причини, от друга защото във времената на пандемия се пазарува все повече през интернет. По преценки на Института за изследване на търговията RHI, междувременно 60% от покупките на дребно се извършват по електронен път.

Проучване на Бундесбанк свидетелства, че през 2020-а година само 60 процента от транзакциите са били осъществени с пари в брой. Три години по-рано квотата беше 75%.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement