Connect with us

Лайфстайл

Писмо на Айнщайн за „Бог“ продадено за 2.8 млн. долара

Публикувана

на

Писмо на Албърт Айнщайн от 1954 г., в което той определя думата „Бог“ като „продукт на човешката слабост“, се продаде на търг за 2,892 милиона долара, съобщи говорителка на аукционната къща Кристис, цитирана от ДПА.

В писмото, адресирано до германския евреин философ Ерик Гуткинд, Айнщайн остро критикува религията и нарича Библията „сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди“. „Думата „Бог“ за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост“, пише физикът около година преди смъртта си.

На предишен търг през 2008 г. това писмо се е продало за 404 000 долара според тогавашни медийни публикации.

Сегашната продажба в Ню Йорк е завършила за четири минути и съществено нахвърля първоначалната оценка на Кристис за около 1,5 милион долара. Заедно с комисионите и други такси купувачът ще плати общо 2,9 милиона долара.

В същото писмо Айнщайн критикува позицията на Гуткинд, че евреите са избран, божий народ. Той казва, че макар и с радост да принадлежи към еврейския народ, „неподправената еврейска религия е, като всички други религии, олицетворение на примитивно суеверие“. В детските си години Айнщайн за кратко е бил последовател на юдаизма. Впоследствие той написва, че не е атеист, но не вярва в личен бог, който се намесва в световните дела.

Алберт Айнщайн е един от основателите на съвременната теоретична физика, автор на над 300 научни работи. През 1905 г. е създал теорията на относителността. През 1921 г. е удостоен с Нобелова награда по физика. През 1933 г. след идването на власт на нацистите в Германия Айнщайн емигрира в САЩ, а през 1939 г. подписва писмо на група учени до президента Франклин Делано Рузвелт, в което предупреждава за опасността нацистка Германия да се сдобие с атомна бомба. След края на Втората световна война /1939-1945 г./ той е един от основателите на международното движение на учените за мир.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни