Connect with us

България

Петльовден е – ден на мъжките рожби!

Публикувана

на

Кой празнува на 2 февруари и по какъв повод? Зевзеците ще ви отговорят, че на тази дата повод да почерпят имат мъжете с нетрадиционна сексуална ориентация. Добре запознатите с българската история и култура обаче ще ви обяснят, че на този ден отбелязваме Петльовден – празник, характерен за Източна България, който чества мъжката мощ и има за цел да стимулира силата и плодовитостта у младите момчета. Според народните поверия именно на мъжката сила се крепи семейството и мира в него.

От християнска гледна точка на 2 февруари се отбелязва Зимна/ Вълча Богородица или Сретение Господне.

40 дни след раждането на Исус Христос, Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм. Така повелявал Мойсеевият закон, който заповядвал всяко първородно дете от мъжки пол да бъде представяно пред Бога. В храма отишъл и старецът Симеон, който отдавна очаквал да види Спасителя. Той поел Христос от ръцете на майка му, прегърнал го и казал пророческите думи, че е видял спасението на хората.

По повод празника във всички епархии на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични литургии.

Днес, според народния календар, е и Петльовден. Приема се за празник на мъжките рожби. Смята се, че е свързан с времето на еничарстовото и кръвния данък. Тогава семействата със синове белязвали портите си в кръв от петел, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари. Така опитвали да ги спасят.

Кръвният данък се смята за една от най-големите жестокости от страна на Османската империя към поданиците й и по тази причина българите измисляли различни начини да спасят синовете си.

Някои женят децата си още на 8-9 години, тъй като женените момчета не били вземани за еничари, други се опитват да подкупят събирачите на данъка, трети гиздели всичките си деца като момичета, за да не се разпознае, че има момче в семейството.

Според старите обичаи на Петльовден момчетата се събирали за празника на площада и цял ден били в центъра на вниманието, а по-възрастните и по-мъдри мъже определяли кое от тях с какъв занаят ще се захване според външния му вид. По тази причина събирачите на кръвния данък си създали навика именно в този ден да минават през центъра и да взимат най-здравите момчета. На портата на къщата, от която е взето момчето, се поставял кървав знак – да се знае, че вече са минали от там и са събрали дължимото.

Българите забелязали този способ и намерили нова хитрост – започнали да колят петли и с тяхната кръв мацали вратите си, за да заблудят турците. Така те пропускали къщата и момчетата оставали невредими.

Най-важно е във всяка къща, в която има син, е да се заколи петел на прага. Задължително е кръвта му да опръска портата – спомен от времената на кръвния данък. С нея се мажат и челата на момчетата – за здраве и плодовитост.

По незнайни причини, повечето хора смятат и „празнуват“ тази дата като ден на хомосексуалиста.Според част от теориите в това време на годината са започвали Големите Дионисии в чест на древногръцкия бог Дионис, чиято кулминация е била в края на март и началото на април. Празниците са съчетавали в себе си много вино и разврат, а хомосексуалните практики не са били рядко явление. Възможно е тези дни на разгул да са довели до културни наслагвания през вековете.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни