Connect with us

България

Петковден е – традиции, обичаи и рецепти за празника

Публикувана

на

Православната църква почита на 14 октомври паметта на преподобната Петка – Параскева Търновска.

Празникът е наричан от народа Петковден.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-и век. Води благочестив живот, а след кончината ѝ нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

 

Празникът в чест на Света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

 

Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.

По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.

На Петковден се месят и колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка.

Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Имен ден празнуват Параскева, Петка, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Петрана, Кева.

ПОВЕРИЯ И ЗАБРАНИ

  • Поверието гласи, че ако на Петковден времето е слънчево /грее слънце/, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място – зимата ще е люта и снежна. Ако пък времето е студено, зимата ще е мека.
  • Тъй като се счита, че дните от Петковден до Димитровден са „мръсни“ и „нечисти“, през това време са забранени веселбите, правят се магии и заклинания, гадае се каква ще е годината, като на всеки ден съответства по един месец в от нея.
  • Народът приема Петковден за повратен, и затова на някои места на този ден се спазва обичаят „полазване“ /„полезване“/. Според него, какъвто човек ти влезе първи в къщата, такива ще са късметът и здравето през цялата година.
  • Според народното поверие от Петковден до Димитровден, докато трае заплождането на домашния добитък, жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Те не бива да работят с вълна, а ножиците завързват с червен конец – „за да не се отваря устата на вълка“. Също така не бива да плетат, за да не се преплетат агнешките чревца, не бива и да кроят и шият дрехи за мъжете си, за да не нападат вълци стадата. Вярвало се също, че ако мъж облече дреха, кроена или шита през тези дни, ще се разболее,а след неговата смърт душата му ще вампиряса или ще се превърне във върколак. Жените, които не спазват повелята, се вярва, че биват посетени от Света Петка, преобразена като старица или змия, за да бъдат наказани със смърт.

ИЗБРАНИ РЕЦЕПТИ

БИТА ПИТКА

Необходими продукти:

250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 с.л. сол, ч.л. захар, 2 6р. яйца, 125 г масло, 800 г брашно, шарена сол.

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в млякото, добавят се солта, захарта, белтъците и брашното и се омесва тесто. То се удря 30 пъти в масата. Разточва се дебела кора, намазва се с масло, поръсва се с шарена сол, навива се на руло, а после на охлюв. Слага се в намазана тава и се оставя да втаса. Намазва се с разбитите жълтъци и се пече в умерена фурна.

КУРБАН ЧОРБА ОТ ОВНЕШКО МЕСО

Необходими продукти:

200 г овнешко месо, 250 г овнешки дроб, 5 с.л. олио, 1 връзка зелен лук, 1 глава /50 г/ стар кромид лук, 2 бр. червени домати, 1 с.л. брашно, 3 с.л. ориз, 1 бр. яйце, 4-5 бр. лютиви чушки, магданоз, джоджен, черен пипер, оцет, сол.

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6 ч.ч. вода и се вари до полуомекване заедно със зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът, предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите чушки. Чорбата се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се с оцет и се поднася.

ЯХНИЯ С ПРАЗ

Необходими продукти

3 – 4 стръка праз /само бялата част/, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 3-4 скилидки чесън, магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне:

Почистеният праз се нарязва на парченца, дълги 2-3 см. Сваряват се на пара до омекване. Отцеждат се от водата и се поставят в дълбока чиния. В дълбок тиган уок се загрява олито и се добавя чесънът, нарязан на ситно. След това се добавя брашното, когато стане златисто се разрежда с бульона, останал от варенето на пара, ако е необходимо се добавя още малко вода.

Разбърква се с дървена лъжица само в една посока, за да стане хомогенен сосът. Добавя се и доматеното пюре и се рабърква добре. Празът се залива със соса и се поръсва с нарязания магданоз.

ГЮВЕЧ С ОВЧЕ МЕСО

Необходими продукти

1 кг овче месо, 2 глави кромид лук, 1 чаена чаша мазнина, 400 г картофи, 300 г тиквички, 400 г зелен фасул, 200 г патладжани, 250 г чушки, 200 г бамя, 1 връзка магданоз, 2 чаени лъжички червен пипер, сол на вкус,черен пипер.

Начин на приготвяне:

Нарязва се месото на парчета, след което се посолява и поръсва с черен пипер. Слага се да ври с нарязания кромид лук в малко вода. След като се изпари водата, се прибавя мазнината. Задушава се месото докато омекне, след което се прехвърля в пръстен съд. Прибавят се обелените и нарязани на колелца картофи, нарязаните на филийки тиквички, предварително нарязан и задушен зеленият фасул, нарязаните на кубчета патладжани, чушките, нарязани на ситно, и бамята.

Всички продукти се поръсват със ситно нарязан магданоз, червен пипер, сол и се разбърква добре. Гювечът се пече в умерена фурна. По желание може да се залее с 4 добре разбити яйца преди да се извади от фурната. В този случай заливката се пече докато се зачерви. Гювечът се поднася в пръстения съд, в който е печен.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2019
ПВСЧПСН
« окт.  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930