Connect with us

България

Петко Сертов се завърна …като съветник в Министерството на външните работи

Публикувана

на

Петко Сертов е най-новото и най-младо попълнение в екипа на външната министърка Теодора Генчовска.

Новината беше съобщена от „Клуб З“, които посочват, че са чакали официално потвърждение от МВнР през днешния ден, а междувременно името на Сертов се появило в служебния телефонен указател в системата на централното управление на министерството.

65-годишният Петко Сертов е щатен служител на бившата Държавна сигурност във Второ главно управление (контраразузнаване) от 1984 г. Кариерата му след разпадането на тоталитарния режим преминава в МВР (ЦСБОП), където е бил началник на направление „Тероризъм и наркотици“.

През 2001 г. става член на обществения съвет „Европейска и евроатлантическа интеграция“ в президентството в мандата на Георги Първанов. Четири години по-късно става секретар на Съвета по сигурността в кабинета на Сергей Станишев. Бил е и член на Надзорния съвет на „Информационно обслужване“ в този период.

В края на 2007 г. той стана първият председател на новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност“. След идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. той беше отстранен от ДАНС и изпратен като генерален консул в Солун за кратко, а през 2011 г. става шеф на ново аналитично звено за борба с корупцията (БОРКОР).

През декември 2014 г. Петко Сертов изненадващо беше обявен за издирване, като за целта беше пуснат и бюлетин на Интерпол. Оказа се, че той е заминал за Гърция, без да вземе мобилните си телефони и без да предупреди семейството си. Един месец по-късно той беше открит и върнат в България от съпругата си.

Сертов отказва всякакви медийни изяви и така и не стана ясно каква е причината за инцидентното му изчезване.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни