Connect with us

Свят

Петима заподозрени за подпомагане на атентаторите в Истанбул задържани у нас

Публикувана

на

В България бяха задържани заподозрени, свързани с терористите, извършили атентата в Истанбул, съобщи Би Ти Ви. Арестувани са трима души от молдовски произход и един от арабски произход. Единият от задържаните е Амран Абдулрами, смятан за дясната ръка на един от основните организатори на терористичния акт Билал Хасан.

В искането за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разузнавателната служба МИТ, а именно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат намерението да осъществят повторени атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС. По информация на Би Ти Ви Амран Абдулрами е бил натоварен от Билал Хасан да избере на територията на България една от три предварително подбрани фирми, за които било проучено, че превозват мигранти. Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма „бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България, осъществявали превоз от типа „случаен превоз“ от Турция през България за Молдова и превозвала дребен текстил.

Амран Абдулрами е вербувал българския гражданин, който има и молдовско гражданство, да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, като е бил натоварен и да се разплаща с тях. Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност, възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия. В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22 часа, като за да преминат безпроблемно са заплащали суми от порядъка на 500 евро и винаги били натоварени предимно с дрехи.

Въпросните микробуси са преминавали над седем пъти през пункта, като същите съдържали и тайници, в които се прекарвали хора, свързани с терористична дейност от Турция към Европа, както и оръжие. Именно с един от тези микробуси преди няколко дни в България е влязъл издирвания Амран Абдулрами, който е пътувал с  Билал Хасан и още пет лица, три от който свързани с различни терористични актове не само в Турция.

Запознати с делото от Софийски градски съд споделиха, че Билал Хасан е създал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта, но тъй като смяната от полицаите, които работели с групата, имала дежурство на 16/17 ноември, той е предприел това по-късно.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди, че има образувано досъдебно производство от Софийската градска прокуратура в сектор „Противодействие на тероризма“. „Привлечени са пет лица в качеството на обвиняеми за подпомагане на лице, вероятно извършило атентата в Истанбул. Помощта, която му е оказвана, е по-скоро след атентата, като са оказвали логистична и комуникационна помощ. Извеждат го от територия на Турция с цел да го опазят от турските власти“, поясни тя пред Би Ти Ви. Задържането е до 72 часа. Милева изказа благодарност на колегите и от турската прокуратура, с които за пореден път имат отлична комуникация.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement