Connect with us

България

Петиция настоява за връщане старото име на улица „Граф Игнатиев“

Публикувана

на

Подписка в интернет настоява столичната улица „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана и да бъде върнато старото ѝ име – „Самоковска“. Според инициаторите граф Николай Павлович Игнатиев има „преки заслуги“ за осъждането на Васил Левски на смърт. А това, че една от емблематичните улици в столицата носи негово име, по думите им, оскърбява всеки патриот.

,,Важно е да се знае малко повече за истината около този граф и политик. Той има изключително много антибългарски прояви. Знаете ли дали по време на Априлското въстание е спасил поне един от затворените въстаници?“, коментираха пред „България он Еър“ организаторите на подписката.

Според тях дълги години българите са били лъгани, като са изучавали една фалшива история, а повече от столетие образът на граф Игнатиев е бил обвит в руски имперски митове. В действителност той бил една от най-злокобните фигури в новата българска история.

Около 1000 души до момента са се записали в подписката за смяната на името.

,,Историята е такава, каквато е. В нея присъстват добри и лоши периоди, има добри и лоши герои. И този проблем за улиците стои не само у нас. По тяхното название могат да бъдат проследен цели епохи. Затова с имената им трябва да се оперира много внимателно“, категоричен бе журналистът Валери Тодоров и допълни, че е важно да се обърне внимание на това с какво ще бъде заменено името на столичната „Граф Игнатиев“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни