Connect with us

Енергетика

Пеевски със сигнал до прокуратурата за нарушения на дерогацията от „Лукойл“

Публикувана

на

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изпратиха сигнал до прокуратурата за проверка на „Лукойл“ България заради твърденията, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина горива, произведени от руски петрол.

Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. Сигналът е адресиран до прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и е заради разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, цитирано от Politico.

В сигнала се отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Според авторите на сигнала публикацията е „възможно да съдържа достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна“.

В разследването се твърди още, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ се е възползвал от дерогацията за внос на руски петрол, договорена с Европейската комисия, и е натрупал солидни печалби. Анализаторите са на мнение, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън ЕС.

Делян Пеевски пише, че въпросът е от особена важност за българското общество. Според него ако е имало заобикаляне на наложените от Русия санкции от страна на ЕС, извършителите биха могли да понесат наказателна отговорност. В разследването пише, че само между месеците март и юли 2023г. рафинерията на „Лукойл“ е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

Пеевски изтъква, че подобно заобикаляне на санкциите най-вероятно е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Той настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.

vlastta.bg

Facebook Comments Box

Популярни