Connect with us

България

Пеевски с въпроси към 4 ведомства за „кеша“ на президента

Публикувана

на

„Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали?“ Това питане отправи към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията председателят на ПГ (парламентарната група) на ДПС Делян Пеевски, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Според шефа на парламентарната група на ДПС : в обществото не трябва да остават съмнения за институционален чадър или прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, тъй като единствено по този начин държавата ще докаже своята евроатлантическа ценностна принадлежност и принципи.

Той настоява компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство. От съобщението на пресцентъра на ДПС става ясно, че отново темата е същата, която Пеевски повдигна на 24 януари с думите „тъмна институция, пълна с много кеш“.

В съобщението на ДПС е използвано следното изречение: „Скандалните разкрития станаха известни като Кешгейт – пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков“. Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за „пътя на Копринката“ и за „касиерите“ на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

„Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено“, запита председателят на ПГ на ДПС.

„Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши“, категоричен е Пеевски.

За Николай Копринков се чу по-силно преди една година – след като движение „БОЕЦ“ обърна внимание, заради продажба на държавен имот на много занижена цена. Тогава беше обявено, че прокуратурата поема случая – една година по-късно няма информация докъде е стигнал той.

„След поредната атака или авторитетът на президента ще бъде ударен и той ще бъде дискредитиран, или Пеевски ще трябва да отстъпи“, коментира пред БНТ бившият евродепутат доц. Светослав Малинов, който изрично подчерта – Пеевски очакваше да е единствен председател на ДПС, а не е т.е. има разминаване при него с очаквания и действителност. Малинов уточни, че Румен Радев много ще спечели, ако няма продължиение и доказателства по атаката на Пеевски, но и че ще бъде провален бъдещ президентски политически проект, ако се появят по-сериозни аргументи и доказателства. Много странно е Делян Пеевски да е острие на борбата с корупцията, съгласи се и социологът Юрий Асланов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box

Популярни