Connect with us

България

Пеевски поиска парламентарна комисия да провери частния клуб на магистратите

Публикувана

на

За незабавното създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса, се обяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. В позиция, разпространена до медиите, той уточнява, „че ще предложи на партньорите от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание“ създаването на комисията, но не посочва кога ще го направи.

Вчера Антикорупционният фонд призовава за създаването на парламентарната комисия. От организацията съобщиха през уикенда, че застреляният на 31 януари Божанов е притежавал частен клуб, който е бил посещаван от магистрати, предимно от вече закритото спецправосъдие. Достъпът до клуба е ставал със специални чипове.

В съобщението се казва, че Пеевски ще предложи на „партньорите от евроатлантическото мнозинство“ в парламента „незабавното създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса“. Вчера първи за това призова гражданската организация „Антикорупционен фонд“. АКФ преди 2 години разкри дейността на афериста Мартин Божанов-Нотариуса, който бе застрелян миналата седмица. Стана ясно, че четирима магистрати – двама съдии и двама прокурори, са били под охрана заради заплахи на Божанов. Съдия Владислава Цариградска разказа пред бТВ за нейния сблъсък с Божанов и методите му на действие. Тя съобщи, че той се е представял като близък на Пеевски и Гешев.

Пред сайта на ДПС санкционираният по закона „Магнитски“ Пеевски споделя размислите си каква трябва да бъде съдебната система. Преди да стане държавен служител и депутат той има формален стаж като следовател, но журналистическите опити да се разбере по какви дела е работил, бяха парирани преди 10 години.

„Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред“, казва Пеевски, цитиран от своя пресцентър. По думите му парламентът, който е натоварен от Конституцията и хората с най-голяма отговорност за укрепването на правовата демократична държава, както и народните представители дължат тези разкрития на обществото.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни