Connect with us

България

Пеевски по-активен от всякога: Промените в Конституцията до средата на октомври, избор на нов ВСС още днес

Публикувана

на

Промените в Конституцията ще бъдат приети на първо гласуване още през първата, най-късно до втората седмица на октомври, гарантираха депутатът от ДПС Делян Пеевски и съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на НС.

„Втората седмица, може би дори първата, ще мине първо гласуване“, прогнозира Пеевски в кулоарите на Народното събрание. „Всички промени, които са за първо гласуване, са сигурни“, каза той. Останалите промени ще се правят между първо и второ четене. Той не се спря в конкретика на корекциите с довода, че все пак първо думата има пленарната зала. „Нека да приемем на първо четене, все пак да не предопределяме решенията на залата, а след това ще ще разговаряме“, добави Пеевски.

Промените в Конституцията могат да минат на първо четене в комисия още в началото на октомври, потвърди и Кирил Петков в изказването си пред медиите.

Вчера стана ясно още, че ДПС подкрепя и още едно предложение – за вписването в Конституцията на членството ни в НАТО и ЕС. Това беше предложение, лансирано от Елена Поптодорова, Соломон Паси и Росен Плевнелиев. „Чухме за тези призиви, ние ще ги подкрепим. Ще разговаряме с колегите, мисля, че това е най-важното. Пътят на България е ясен – НАТО и Европейския съюз. За нас е възможно и правилно това да бъде записано в основния закон на страната“, подчерта Пеевски.

Междувременно в кулоарите лидерката на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че социалистите няма да подкрепят нито един текст от промените в Конституцията. Тя подчерта, че депутатите на БСП не приемат нито смяната на националния празник, нито разрешението за двойното гражданство, нито включването на членството ни в НАТО и ЕС в основния закон и забраната за референдуми по тези теми.

„През Конституцията да забраниш на народа да се произнася по тези въпроси – не даваме и един глас за тези промени“, каза Нинова.

„Днес ще поискаме да стартира процедурата за избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото съм възмутен от техните действия спрямо случая в Стара Загора“.

Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски. Той коментира, че е получил отговор от инспектората как нищо не могат да направят и как нищо не е нарушено. Този случай на домашно насилие предизвика протести в цялата страна.

„Вие като видяхте това момиче, има ли нарушения? Възмутително е, днес ще искаме старта“, коментира Пеевски.

Мандатът на Инспектората на ВСС изтече още през 2020 г., но настоящият му състав продължава да работи след като Конституционният съд се произнесе, че членовете му ще продължат да изпълняват функциите си до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори. Досега от управляващото мнозинство и ДПС не са представяли позиция какво трябва да се случи с инспектората предвид предстоящите промени в Конституцията. Единствената заявка е спрямо състава на Висшия съдебен съвет, за който бе решено, че ще бъде подменен едва след промените в основния закон.

vlastta.bg

Facebook Comments Box

Популярни