Connect with us

България

Пеевски: Христо Иванов искаше да е президент, а аз да съм премиер. Но и Василев искаше да е премиер. А всички – Борисов в пенсия

Публикувана

на

Предизборната кампания бе лишила обществеността от всекидневните изявления на Делян Пеевски, но днес санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на ДПС се възползва от извънредното заседание на парламента и не изневери на себе си. Депутатът говори пред журналисти на обичайното си място – накрак пред асансьора в Партийния дом, за да сподели нова порция интимни разговори от времената на „сглобката“ – този път на тема кой какъв пост кроял да вземе.

Така, твърди Пеевски, призовавайки като достоверен свидетел съпартиеца си Йордан Цонев – Христо Иванов искал да стане президент, Асен Василев – премиер, а Бойко Борисов трябвало да бъде изпратен в пенсия. Или поне в някоя европейска институция. На самия Пеевски от „Продължаваме промяната-Демократична България“ предлагали съвместно управление, а Христо Иванов – премиерски пост.

Коментарът на Пеевски тръгна от спуснатите към сайта „Афера“ два (засега) записа с участието на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев и вероятно покойния бизнесмен, сочен от Борисов за посредник на „сглобката“, Алексей Петров, в които се става дума за „кеш“, в т. ч. че президентът Руменн Радев имал много такъв.

Доскоро Пеевски говореше за държавния глава, като оглавяващ тъмна институция, в която кучета в тъмното влачели плячка и го определяше като „мистър Кеш“, но изневиделица се отказа от обвиненията си и сега препрати към „Промяната“ да кажат какво се има предвид в записите. Скандалът бил „чудовищен“, Европа такова „зловещо нещо“ не била виждала, заяви още санкционираният по „Магнитски“. Подкрепил с гласа си кабинета „Денков-Габриел“, защото никога не бил знаел, че такова нещо се случвало.

„Българските граждани видяха къде са техните пари – техните пари са влачени от контрабанди, складирани… Бившият вътрешен министър, Рашков имам предвид, виждате как е гуляел, как пудели са му носили кешовете, до него са седяли пуделчета. Другата група сега виждаме, че са имали много кеш също, имат милион и половина, трябва да си го оправят, не знам колко милиона. Чудовищно“ – произнесе Пеевски присъдата.

Потокът бе прекъснат от въпроса: Асен Василев каза, че имате амбиции към премиерското място, а Борисов към президентското. Имате ли такива амбиции?

„Сега това, кой какъв ще бъде, го решават хората. Но, за Асен Василев, лично, в присъствието на г-н Цонев, Асен Василев лично ме е молил да го подкрепим да бъде вицепремиер – той мечтаеше за това, да не е просто един министър, както казваше, за да може да управлява ефективно, според неговите думи – след Мария Габриел да бъде махнат Денков и той да бъде премиер“ – отвърна с изнасяне на разговори от кухнята Пеевски.

Факт, преди ротацията имаше говорене в тази посока от Бойко Борисов, но Кирил Петков му сложи край, като обяви, че няма да има промяна в договорките и в завъртането на премиерския пост от началото докрая ще участват само Николай Денков и Мария Габриел.

После Пеевски продължи: как Василев му предлагал ДПС да има министри, дори вицепремиер, вицетата да станат четири. „Всичко това на тях им е отказано“.

След това се прехвърли на съпредседателя на ДБ Христо Иванов:

„Отново в присъствието на г-н Цонев, който ми го натресе на тази среща, защото тази „Шехерезада“ една година ме убеждаваше да го приема, аз не желаех – не желаех да общувам с Христо Иванов, защото знаех неговите обвързаности с олигарха Иво Прокопиев – но г-н Цонев „Моля те, моля те, моля те“, една година ме убеждава, преди това, преди да стане този парламент, Христо Иванов много отдавна иска да контактува с ДПС… И накрая да ви разкажа нещо, на което г-н Цонев е свидетел, Христо Иванов каза: „Аз искам да стана президент, имам нужда от подкрепата на ДПС за това. Важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да мога да стана президент. Предлагам, г-н Пеевски, вие да бъдете премиер“ – зад което седя, имам свидетел. И важната цел на Христо Иванов е да пенсионира Борисов. „Трябва да намерим начин да пенсионираме Борисов“ – това ми е казано и от Кирил Петков. На Борисов да му се намери някакъв пост, в Европа ли, някъде ли, на остров.“

Тази оферта не била отправяна веднъж, твърди Пеевски, макар да не се разбра кой кога ще премиерства – Пеевски ли, Асен Василев ли и кога Христо Иванов ще става президент, като Румен Радев дори не е преполовил втория си мандат. Но пък съпредседателят на ДПС предупредил колегата си от ГЕРБ като му разказал за плановете за неговото пенсиониране (апропо, в една от предходните предизборни кампании от ПП открито пращаха Борисов на остров).

Пеевски предупреди Борисов и днес:

„Ако той някога с тези пуделчета смята да управлява и те му драскат на вратата в Банкя, да знае: че те носят зестра – много каруци с кеш.“

Последното е по повод на неотдавнашните изявления на Борисов, че той не иска да управлява само с ДПС, дори двете партии да имат мнозинство в парламента.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни