Connect with us

България

Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по закона „Магнитски“

Публикувана

на

Адвокатите на бизнесмена и доскорешен депутат от ДПС Делян Пеевски са подали иск за неоснователно санкциониране на клиента им за корупция, съобщи „Дневник“.

В иска защитниците на Пеевски твърдят, че включването му в списъка „Магнитски“ е в нарушение на американския Закон за административните процедури, тъй като не му е било дадено подходящо обяснение за включването му, както и доказателства в подкрепа на твърденията.

Бизнесменът е сред групата българи, които бяха санкционирани по Глобалния закон „Магнитски“ миналото лято, след като Държавният департамент го обвини, че е бил част от широка корупционна схема за манипулиране на медиите в полза на съюзници и получаване на информация за постигане на собствените си цели. Освен това непотърсени офшорни активи, притежавани от Пеевски, бяха открити и при изтичането на „Документите Пандора“ през 2021 г.

 

С включването му в списъка САЩ блокираха цялата собственост на Пеевски. Наложени бяха и забрани за транзакции, пренос на стоки и услуги. Сред санкционираните лица по закона бяха и хазартният бизнесмен Васил Божков, и бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Сега Пеевски завежда дело от свое име, както и от името на няколко базирани в България предприятия, които притежава.

„Въпреки многобройните и повтарящи се искания на ищците, за повече от година ответниците все още не са представили нито един запис, който да предоставя някаква обосновка за определянето на лицата извън неясните общи положения в двете прессъобщения“, твърди Пеевски.

Фирмите, които са посочени като ищци в съдебната процедура, са регистрирани в България. Това са предприятията: ИНТ ЕООД, ИНТРЪСТ ЕАД, БМ СИСТЕМС ЕАД, ИНТ ИНВЕСТ ЕООД, ИНТТРАФИК ЕООД, РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ ЕООД.

Преди няколко седмици стана ясно, че Специализираната прокуратура в България е прекратила проверките си срещу доскорощния депутат от ДПС, както и тези срещу бившия зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Причината проверките да бъдат прекратени е липса на данни за извършено престъпление, посочиха от институцията.

 

Сред ответниците по делото са секретарят на Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън, секретарят на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен и други федерални агенции и служители.

Законът „Магнитски“ не задължава властите да дават подробни обяснения за решенията им по санкциониране на лицата, но такива могат да бъдат поискани от съда, ако се прецени, че задържането на информация може да попречи на защитата на засегнатия.

Жалбата е подадена от адвокатската кантора „Morgan Lewis“ в Окръжния съд на САЩ в окръг Колумбия. Това е една от най-големите американски кантори. Тя е данъчен съветник на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп и на неговата компания „Trump Organization“ до 2021 г. Сред най-мащабните дела на фирмата е делото ѝ от 2015 г. във Върховния съд на САЩ от името на 379 компании, в което излага бизнес аргументи за легализирането на еднополовите бракове в страната.

Американските адвокати на Пеевски са Патрик Харви, Кенет Нуненкамп и Аманда Залц.

 

Работата на Харви се фокусира върху групови искове и съдебни спорове, засягащи бизнеса. Значителна част от настоящата му практика включва Закона за американците с увреждания и приложението му към новите технологии. Той е работил и по дела за спорове за авторски права, граждански права и съдебни спорове за околната среда.

Нуненкамп има опит по въпроси на международната търговия и националната сигурност пред федералните съдилища и правителствените агенции на Съединените щати, включително Държавния департамент, търговията, вътрешната сигурност, отбраната и хазната. Неговата практика включва вътрешни разследвания и разкривания.

Залц е представлявала клиенти по различни съдебни дела. Преди да се присъедини към Morgan Lewis, тя е работила по граждански и наказателни процеси и обжалвания като правен служител на съдия Рийд К. О’Конър от Окръжния съд на САЩ за Северния Окръг Тексас. Докато учи в юридическия факултет, тя стажува в офиса на главния прокурор на Тексас и във Фонда за религиозна свобода Бекет.

 

За съдия по делото е разпределена Таня С. Чъткан, която работи в Окръжния съд в окръг Колумбия от юни 2014 г. насам след единодушно одобрение в Сената с 95 „за“ срещу 0 „против“ гласа.

Тя има защитена бакалавърска степен по икономика от университета „Джордж Вашингтон“ и докторска степен от Юридическия факултет на Пенсилванския университет. След като завършва факултета по право, тя е работила на частна практика в продължение на три години преди да се присъедини към Службата на обществените защитници в окръг Колумбия, където има над 30 дела, включително такива, засягащи множество сериозни престъпления.

Единадесет години по-късно тя се присъединява към адвокатската кантора „Boies, Schiller, & Flexner LLP“, където специализира в съдебни спорове за финансови измами, укриване на данъци, търговия с вътрешна информация и други.

По време на нейните 12 години във фирмата нейни клиенти са ищци по антитръстови групови искове, както и индивидуални и корпоративни ответници, участващи в сложни щатски и федерални съдебни спорове. От 1996 г. до 2000 г. съдия Чуткан е член на управителния комитет на отдела за наказателно право и права на личността на адвокатурата на окръг Колумбия.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни