Connect with us

България

Партията на Слави срещу здравния министър: Махнете ограниченията и привилегиите за ваксинирани

Публикувана

на

„Има такъв народ“ призова здравния министър Стойчо Кацаров да отмени разпоредбите от последната си заповед, с която дава възможност на заведенията и търговските обекти да работят при 100% капацитет, ако гарантират, че персоналът и посетителите им са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест за Covid-19.

Мярката беше обявена в четвъртък вечер, като целта й беше да стимулира имунизацията сред работещите в обекти, в които има най-чести масови събирания – т.е. с голям риск от разпространение на заразата.

Тя не задължава работодателите да ваксинират служителите си или да забранят достъпа на неимунизирани клиенти – въвеждането на това правило може да стане по избор, за да се възстанови нормалната търговска дейност. В момента тези обекти би трябвало да работят при 50% капацитет.

Няколко часа след тази заповед обаче от ИТН твърдят, че вече имало „масова реакция“ от страна на работещи, които подали молба за напускане пред работодателите заради „оказания им натиск“.

ИТН тълкува указанията на Кацаров като противоречащи на „основни права на гражданите, в това число правото им на труди и свободен достъп до обществени обекти“.

„Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал“, се твърди в позицията.

„Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права. Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор“, се казва в декларация от името на партията.

ИТН следи „с голямо внимание“ развитието на пандемията, но освен здравния проблем „не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях“.

Позицията на ИТН идва в момент, в който епидемията в страната отново набира скорост и се очаква, че до седмица ще бъдат въведени ограничения за обществения сектор заради повишаването на броя новозаразени.

България остава на последно място по напълно ваксинирани хора спрямо останалите държави в ЕС.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement