Connect with us

България

Партията на Слави предлага нов кабинет, ако не бъде одобрен – нови избори

Публикувана

на

„Има такъв народ“ (ИТН) ще предложи втори кабинет без консултации с „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се! Мутри вън!“. Ако проектоправителството не получи подкрепа, отговорността за новите избори няма да е на ИТН, а тяхна. Разговори може да има постфактум за политики. Министрите са просто изпълнители. Имената им са отговорност на ИТН. Ако не получат подкрепа, нека после (ДБ) и „Изправи се! Мутри вън!“ да ходят да я търсят от ГЕРБ и ДПС.

Всичко това заявиха Тошко Йорданов и Филип Станев на пресконференция, която тече в момента.   На срещата с журналисти присъства и Николай Василев, оттеглен като кандидат за министър-председател при първия вариант на правителство, предложено от Слави Трифонов.

„Не се разграничавам от миналото си, а се гордея, че съм бил част от поколението държавници, които помогнаха за влизането на България в ЕС и НАТО. Аз съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски. Моята съвест е чиста по тази тема“ – това каза Николай Василев, първият кандидат на „Има такъв народ“ за премиер, чиято номинация беше оттеглена от Слави Трифонов преди ден.

Николай Василев обяви пред журналисти в БТА, че е работил в продължение на два месеца по подготовката на състава на своя кабинет и програмата му.

„В последните два месеца на съвместна работа имах възможност да опозная по-близо и Слави, и ръководството, и част от парламентарната група. Имах възможност да опозная по-отблизо другите 17 кандидати за министри, които са страхотни хора. Надявам се, че за повечето от тях този проект не е приключил. Ако бяхме получили подкрепа, можете да сте сигурни, че това щеше да е най-реформаторския кабинет в българския преход, който щеше да работи със скорост, непозната досега. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето“, каза Василев.

„МОДЕРНИЗИРАЙ!“

Николай Василев обясни, че в последните два месеца е разработил документ „Модернизирай България!“ от 68 страници, в който е описал своите икономически приоритети. „Слави Трифонов прочете 14 от тях, а те са 300“, каза Василев. Все пак той представи на пресконференцията само пет от тях:

1. Намаляване на данъците – данък печалба от 10 на 9%, данък върху общите доходи 9%, данък върху банковите лихви 0%, сваляне на ДДС от 20 на 18%, като за международен туризъм по-ниска ставка от 5% ДДС

2. Бюджет за 2022 г. без дефицит.

„Заради пандемията или заради друго България влоши фискалната си политика, плъзгаме се по спирала за дефицити и дългове. Аз съм най-големият бюджетен ястреб в България“, заяви Василев. „Средно всеки българи дължи 10-15 000 лв. дълг. Аз съм против това“, каза още той.

3. Ноухау за прозрачност на обществените поръчки и борбата с мръсните пари.

4. Пенсии да се повишат с 35%, но чрез икономически растеж

5. Рязко повишаване на заплати на лекари, медици, учители

Според неслучилия се премиер на ИТН намаляването на данъците няма да доведе до срив на приходите в бюджета. „Навремето намалявахме данъци всяка година и въпреки това имаше повишена данъчна събираемост. 9 е магическо число, което ще накара по-голямата част от бизнеса да работи на светло. Не смятам, че приходите ще пострадат. Тази политика за мен е по-добра и тя помогна много на България“, обясни Николай Василев.

Той коментира, че е разочарован от „приятелския огън“ на политици от десницата, но това, което приема като „обида“, е твърдението, че е „продукт на ДПС“. 

„Бил съм част от Тройната коалиция, не защото съм ляв или имам нещо общо с ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да гарантира членството на България в ЕС. Аз съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски. Загубих главата си в Министерството на икономиката, защото се опитах да приватизирам „Булгартабак“ със западни инвеститори. Същото се случи и със следващите двама министри на икономиката. Години по-късно „Булгартабак“ беше купен от знаете кого, но днес вече го няма, нали? Моята съвест е чиста по тази тема“, каза Николай Василев.

Той показа проект си за управленска програма, като цитира пет от ключовите си идеи за политики: намаляване на данъците; Бюджет 2022 без дефицит; прозрачност в обществените поръчки; повишаване на пенсиите с 35% („но по друг начин – най-добрата социална политика е политиката на икономическия растеж“); и „рязко повишаване“ на заплатите на лекари, медицински работници, университетски преподаватели и учители.

„Аз съм автор на идеята за приватизация на ББР – и не ми е хрумнало сега, а през 2002 г., когато приватизирахме всички отсанали държавни банки. Още тогава казвах, че не смятам, че трябва да има остатъчна държавна банка, защото с нея ще се случи точно това, което се случи. Като кое друго държавно дружество трябва да се управлява ББР, така че нищо да не изтича от нея? Независимо дали сега ще се смени мениджмънтът, след няколко години ще се случат същите неща. За мен правилното решение е никога да не е създавана тази банка“, каза Василев.

Нов кабинет на „Има такъв народ“ с нов кандидат-премиер и промяна на някои от имената на министрите ще бъде предложен, „когато му дойде времето“, по думите на Тошко Йорданов.

Ако той не получи доверието на парламента, обаче ИТН е готова да отиде на нови предсрочни избори.

„Логично е, когато се свика Народното събрание, да има разговори с останалите. Но тъй като ние поемаме отговорността за съставяне на кабинет, отново ще представим нашето предложение. Ако то не бъде подкрепено, по-логично е да има нови избори“, каза Йорданов.

„Решихме да поемем отговорността сами, защото в предния парламент и лидерите на ИСМВ, и лидерите на ДБ, и ДПС, и БСП, че и ГЕРБ идваха и казваха „Направете правителство“, без грам условия за каквото и да било“, каза Филип Станев.

Служебните министри – „положителни герои“, които се разминават с Николай Василев

„Когато има разговори между хора, които канят други за министри – не ми се видя много красиво, че част от тази информация беше извадена селективно.

„Двама от тях бяха поканени за министри, а един – за вицепремиер по европейските средства – Асен Василев

„Те са положителни герои и можехме да работим в следващ екип. Имаме много общи неща. Имаме и своите разлики – вие ме познавате като един от най-острите привърженици на членството ни в Еврозоната. Не може да се каже същото за други министри. Посветил съм част от живота си на намаляване на данъците. Служебното правителство кога обяви, че се е ангажирало с увеличаване на данък печалба на 15%? На вас ли ви казаха или на световните медии? А ако световните медии не бяха споменали България, а само Уганда, ние кога щяхме да разберем, че има такава позиция. Тук не говорим за личности – не е работа на което и да е служебно правителство да променя на 180 градуса данъчна политика, която преобладава от 14 години“, каза Николай Василев по повод преговорите си с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

„Асен Василев каза, че най-важното за него е да се спрат мръсните пари и иска да се занимава с това. Ние се съгласихме напълно. Предложихме да отговаря за финансовото разузнаване, да извадим комисията от ДАНС. Нямахме никакъв проблем с Кирил Петков и с Николай Денков – нито по програмите, нито по приоритетите. Проблемът е, че те се държат по детски – ако някой не приеме, всички се отказваме. Това е тяхно право, но това е истината“, каза Тошко Йорданов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement