Connect with us

България

Парламентът смени шефа на Сметната палата, новият председател от Патриотичния фронт

Публикувана

на

Депутатите изненадващо решиха да освободят днес от заемания пост председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Вносители на решението са лидерите на парламентарнти групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ и с техните гласове точката първо влезе в дневния ред на парламента, а след това и гласувана.

По подобен начин преди няколко дни бе сменен и шефът на Националната здравна каса Петко Салчев.

Седемгодишният мандат на Цветан Цветков като председател на Сметната палата изтече през миналата година.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче обясни, че това не е единствената причина за поисканото му освобождаване. „Няколко одита, възложени на СП от Народното събрание не бяха ни представени. Освен това Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии“, заяви Атанасова.

Преди ден в бюджетната комисия на парламента Цветков бе поканен да обясни какви одити е правила палатата на финансирането на партиите. Част от депутатие останаха недоволни от това изслушване, по време на което се разбра, че законодателството дава доста ограничени правомощия на одиторите.

Политическата битка около разследването на „Нексо“ продължава да се разгорещява и заплашва да обхване и други политически формации, освен ПП и ДБ. В парламента вече се правят опити да се навърже и новоучредената партия „Спаси София“, която сериозно ще конкурира по-старите политически сили на предсто

От ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход предложиха на поста на Цветков да бъде назначена заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова.

Преди това от „Демократична България“ се възмутиха, че точката за смяна на шефа на СП бе гласувана в дневния ред, без проекторешението да е качено на сайта на Народното събрание и без писмени мотиви защо се предлага. И поискаха поне да им бъде представено на хартия.

„Това, което правите е скандално, това е политическо отстраняване“, обърна се към вносителите на предложението Асен Василев от „Продължаваме промяната“. Той настоя изборът на нов шеф на палатата да се извърши по нормалната законова процедура с представяне на номинации и обсъждането им. „Сметната палата си върши работата по закон, друг е въпросът какъв е законът и какви правомощия дава на одиторите“, посочи Василев.

От „Възраждане“ също се обявиха срещу начинът, по който се прави кадровата смяна. „Възраждане“ е сигурно най-одитираната партия – над 10 пъти от 2017 г. насам. Но не е сега моментът един умиращ парламент да прави такава смяна“, обяви Костадин Костадинов.

От „Демократична България“ обявиха, че вносителите на решението нарушават правилника за организация на Народното събрание като не предлагат разглеждането му първо в комисиите. „Прави се опит да се овладее независимостта на този орган и да се удари, защото той не се включи в разпадащия се наратив за случая „Нексо“, посочи Атанас Славов от ДБ. „Днес е прекрасен ден за лов на рибка-бананка, за обезглавяване на този орган, за да може една заместничка да заеме поста“, допълни Христо Иванов от ДБ.

От ДБ недоумяват защо се предлага Цветков да се смени с Горица Грънчарова, чийто мандат също е изтекъл. И допускат, че партиите, които искат смяната на шефа на Сметната палата, се притесняват от обезпокоителни резултати от извършвани в момента одити на програмата за саниране, Фонда за гарантиране на влоговете и случая КТБ, Български пощи и как са се разходвали средства по европроекти.

„Сметната палата трябва да брани държавния бюджет на всички равнища. С този ръководител обаче палатата не отговаря на държавното управление“ – така Корнелия Нинова обясни защо БСП иска освобождаването на Цветан Цветков. За пример Нинова даде одит на ремонта на язовири, който палатата засекретила и тя като министър на икономиката не получила достъп до доклада. „Това е секретна корупция“, обяви Нинова. По време на дебата се установи, че прокуратурата е тази, която е засекретила въпросния доклад, както и много други.

От ДПС директно признаха, че отстраняването на Цветков е заради финансирането на „Демократична България“, свързано с разследваната криптоплатформа „Нексо“. „Това е петно върху цялата политическа система, което ще продължи да се разраства“, заяви депутатът Йордан Цонев. Той опроверга твърденията, че СП няма достатъчно правомощия да проверява финансирането на партиите и че има дупки в законодателството. Цонев цитира текстове от Закона за политическите партии и Закона за Сметната палата, според които държавните одитори може да изискват всякакви справки и документи за дарители и имат достъп до масивите на НАП. „Това е знакова смяна, с която парламентът показва, че институцията има задължение да проверява тези неща. При такъв скандал бе редно ръководителят да поеме отговорност“, заяви Цонев.

Дебатите в парламента около смяната на шефа на Сметната палата продължиха повече от три часа. От „Продължаваме промяната“ отбелязаха, че след днешното решение постът на всеки ръководител на държавна институция ще бъде застрашен, ако не се хареса на депутатите. Асен Василев от ПП дори иронично призова депутатите също толкова скоростно да освободят във вторник главния прокурор, „който всички знаем какви са безобразията, които прокуратурата покрива“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни