Connect with us

България

Парламентът даде мандат на кабинета да преговаря за F-16

Публикувана

на

Със 130 гласа „За“ от 214 гласували депутати, парламентът даде мандат на правителството на България да преговаря с правителството на САЩ за покупката на нови изтребители „Ф-16 блок 70“. Против бяха депутатите от БСП и „Воля“, а коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ се разцепиха. 11 от тях гласуваха „за“, а 14 „против“. По време на продължилите над 3 часа дебати лидерите на „Атака“ Волен Сидеров и на НФСБ Валери Симеонов се обявиха срещу покупката.

Парламентът одобри и промяна на условията по инвестиционния проект. По всяка вероятност ще трябва да се увеличи сумата за покупката над предвидените 1.5 млрд. лв. (без ДДС) и да бъде променен срокът на доставка на самолетите, както и начинът на плащане.

Премиерът Бойко Борисов ще трябва да сформира преговорен екип от четирима министри, които да преговарят с американската страна.

След одобрението на Народното събрание Министерски съвет ще трябва да подготви проект за международен договор с правителството на САЩ. Ще бъде създаден преговорен екип, в който задължително ще влязат министрите на отбраната, икономиката, външните работи и финансите.

Освен това при изготвянето на проекта за международен договор ще се може да има отклонения от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за нов тип боен самолет.

Посолството на САЩ обяви, че приветства решението Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашия съюзник в НАТО, се казва в съобщение на дипломатическата мисия. Компанията Lockheed Martin увери в прессъобщение, че изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и на НАТО и военновъздушните сили на страната ще придобият най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Според американската компания българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни