Connect with us

Коментари

Парламентарната самодейност

Публикувана

на

Както се разпореди на брифинг вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, парламентарната група на партията внесе спешни изменения в Избирателния кодекс (ИК), които  да поправят поправките в кодекса, направени от самите тях (по искане и съгласувано с ДПС) за вдигане на нивата на преференциите.

„Внесохме в деловодството на Народното събрание нов Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който  се възстановява преференцията“, разясни председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Същият, който до понеделник сутрин наляво надясно бранеше и обясняваше обществената полза и необходимост от максимално завишаване (до степен ликвидиране) на преференциите. Връщането на старите текстове в Избирателния кодекс ще бъдат направени, „независимо от това дали президентът ще наложи вето или не“, доизясни ситуацията малко след Данаил Кирилов и лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, с чийто подпис тръгва най-новият законодателен акт на ГЕРБ, свързан конкретно с Изборния кодекс.

Ще направим корекцията на корекцията при всяко положение, ангажираха се борбено понеделнишки в един глас всички от ГЕРБ, веднага щом чуха волята на лидера, сигнализиран извънредно, макар с малко закъснение за направената от партията му недопустима грешка с ИК.

Камбаната ударил нечленът на ГЕРБ, но иначе техен депутат Георги Марков, бивш конституционен съдия. Още в сряда правната комисия на парламента ще възстанови текстовете, каквито са били, обеща лично Данаил Кирилов, сам творил и предишния обратен закон. За да няма смаяни журналисти, пак той  обясни и свръххитрия им трик за действие : щели да приложат т.нар. огледална техника, „тоест процедурата тече, без значение дали междувременно президентът ще наложи вето на приетите миналата седмица поправки в Изборния кодекс“.

Обяснение, което хвърли пак в тъч Георги Марков. Наложи се по никое време, но, уви, пак със закъснение, конституционалистът от гражданската квота на ГЕРБ да обяснява, че това за влизането в „огледална техника“ са врели некипели. Защото „внасянето на нов закон трябва да стане едва след санкцията на президента, каквато и да е тя. Ако държавният глава наложи вето, ветото да се подкрепи. Ако издаде указ – трябва да се изчака обнародването на закона и едва тогава парламентът може да пристъпи към гласуване на нов законопроект“.

Депутатите на ГЕРБ сами се стрелят в краката, творят едно след друго законодателни безумия и най-вече това ще ги довърши, коментират и други прависти. И от парламентарната, и от извънпарламентарната опозиция. Най-образно и красноречиво бе спонтанното възклицание на проф.Огнян Герджиков, който буквално побегна от номинално направения към парламента експертен Съвет по законодателството, изричайки, че в сградата на НС върви нечувана и невиждана самодейност. За документална илюстрация на ставащото в редиците на управляващите творци на закони на показ излязоха наяве и мотивите на Данаил Кирилов, Цветанов Цветанов и сие към вече внесения, още в понеделник следобед, нов законопроект на ГЕРБ за промяна на промените в Избирателния закон.

М о т и в и към законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс :

„С пpeдлoжeния законопроект се цели да се възстанови правното действие на нормите относно отчитането на преференциите във всички видове избори по ИК преди тяхната промяна на 14 февруари 2019 година в приетия на второ четене ЗИД на ИК 853-03-91 от 19.12.2018r. Проектът се внася преди да завърши финалната промулгационна фаза на законодателния процес, за да отрази обществения интерес и реакции, от една страна и от друга — да предостави възможност за отделна от резултата на промулгацията законодателна инициатива, така че в крайна сметка при приемане от законодателя, да останат действалите досега правила за отчитането на преференциалния вот“.

Освен заради Изборния кодекс на 20.02.2019 г. Кирилов насрочва заседание на правната комисия на парламента и за процедурни правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни