Connect with us

България

Парламентът гласува дали да даде мандат за преговори със САЩ за F16

Публикувана

на

Депутатите гласуват днес предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на 8 нови изтребителя F-16 без съобразяване с предварителната финансова рамка от 1 милиард и 800 милиона лева.

Oчаква се решението да мине с ключовата подкрепа на ДПС.

Докладът за закупуване на Ф-16 влиза в пленарната зала след като вчера две парламентарни комисии – по отбрана и по бюджет и финанси, подкрепиха започването на преговори със САЩ.

Ако депутатите също дадат зелена светлина за започване на преговори, кабинетът ще създаде организация за закупуването на новия боен самолет. Тогава в преговорния екип ще участват четирима ключови министри – на отбраната Красимир Каракачанов, на икономиката Емил Караниколов, на външните работи Екатерина Захариева и на финансите Владислав Горанов.

В началото на заседанието депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов покани в залата и президентът Румен Радев.

След като поискаха да започнат преговори, миналата седмица управляващите отново мотивираха решението си да се спрат именно на американските Ф-16. Вицепремиерът Каракачанов обясни, че ако страната ни избере някоя от другите две оферти сделката отново трябва да мине през Вашингтон заради американското военно оборудване за тях.

Другият важен акцент цената – тепърва ще се уточнява детайлно. Първоначалните 1,8 млрд. лева за 8 изтребителя може да бъдат предоговорени. Финансовото министерство у нас пък не е посочило таван на цената, която България може да плати. Най-високопоставените военни приветстваха решението на правителството, тъй като състоянието на военновъздушните ни сили изисквало спешни мерки.

Броени часове преди правителственото заседание Съединените щати потвърдиха ангажимента си да отговорят на българските изисквания около продажбата на изтребителите. Компанията „Локхийд Мартин“, която трябва да произведе новият изтребител за България, го представи като най-добрата бойна машина по рода си.

Към момента има 3000 Ф-16 на активна служба от общо 4600 поръчани машини. Самолетите са изпълнили над 400 000 бойни задачи и има перспектива за производството на още около 400 машини от същия тип. Най-новият клиент на Ф-16 е Словакия, като Централна и Източна Европа вече са сред потенциалните пазари.

От американската компания–производител са направили съпоставка на предлаганата от тях машина спрямо конкурентите. Според техните данни, американският боен самолет има 40% по-дълго време за патрулиране, 45% по-голям боен товар, 50% по-добра скороподемност, 35% по-добра ускоряемост и 50% по-дълъг жизнен цикъл.

Сред новостите на последния модел Ф-16, които се предлагат и на България, са нов радар и система, която избягва автоматично сблъсък с терен, в случай че пилотът е изгубил съзнание. Новите бойни самолети ще излизат от завода с ресурс от 12 хиляди летателни часа, осигуряващи дълги години на служба.

С колко точно ще се оскъпи сделката така и не стана ясно, въпреки вчерашните обсъждания в комисиите по отбрана и финанси. От левицата вече обявиха, че ще гласуват против предложението, заради нарушените процедури и факта, че реалната стойност на проекта може да достигне два и половина милиарда лева. От „Воля“ също не са съгласни.

За да се одобри сделката, управляващите ще трябва да разчитат на подкрепата на ДПС.

В програмата на Народното събрание за деня влиза още и гласуването на президентското вето върху текстовете от Наказателния кодекс, касаещи т. нар. „тайни арести“, които предвиждат възможността прокуратурата да забави уведомяването на близките на задържан с 48 часа, или с 24 часа при непълнолетни лица.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни